Policija razbila proteste u Skoplju

Policija je nakon 22 sata razbila demonstracije, koje su se od popodnevnih sati održavale pred zgradom makedonske Vlade, koristeći pritom silu.

Okupljene demonstrante policija je potisnula u susjedne ulicu, pri čemu je povrijeđeno nekoliko građana i policajaca.

Osim vodenih topova, policija je koristila i dimne bombe. Demonstranti su zapalili nekoliko kontejnera.

Protesti u Skoplju su počeli nakon što je najveća opoziciona stranka u Makedoniji – Savez socijaldemokrata (SDSM) objavila nove snimke navodnih razgovora najviših državnih zvaničnika, u kojima se, kako tvrde, pokazuje niz nezakonitosti vezanih za vladajuću VMRO-DPMNE.

“Na protestu se okupio velik deo grupe koja je pre četiri godine protestovala protiv policijske brurtalnosti, motivisan je objavom snimaka da se opet okupe i traže ostavke odogovornih za smrt Martina Neškovskog”, javila je ranije Al Jazeerina reporterka Milka Smilevska.

Porodica ubijenog traži i komandnu odgovornost za smrt Neškovskog, dok demonstranti traže ostavku Vlade.

“Dogodilo se i da je nekoliko policajaca koji su bili u kordonu odlučili napustili svoje radno mesto i na neki način se pridruže demonstrantima”, javlja Smilevska.

Javnosti je opozicija prethodno predočila snimke razgovora u slučaju ubistva jednog mladića u Skoplju 2011. godine, za šta je osuđen policajac koji ga je pretukao.

Ovaj slučaj je izazvao niz građanskih protesta i osude opozicije zbog, kako tvrde, zataškavanja činjenica.

Makedonska javnost detalje o ubistvu mladića Martina Neškovskog, koje se dogodilo 2011. godine, saznala je iz svjedočenja očevidaca.

Zbog objave snimaka je u popodnevnim satima počeo veliki protest ispred makedonske Vlade. Nekoliko hiljada građana burno negoduje. Zgrada izvršne vlasti gađana je jajima. Građani su pokušali probiti kordon policije. 

Ubijen na pobjedničkom slavlju

Policija je prvo negirala postojanje slučaja ubistva, no kasnije je utvrđeno da je Neškovski ubijen 5. juna 2011. godine na pobjedničkom slavlju vladajuće VMRO DPMNE nakon parlamentarnih izbora.

Neškovski je bio njihov pristalica i htio je učestvovati na proslavi stranke u centru Skoplja. Međutim brutalno ga je pretukao policajac Igor Spasov koji je obezbjeđivao događaj  kojem je prisustvovao vrh vlasti.

Neškovski je preminuo na licu mjesta. Kasnije je utvrđeno da je policajac bio pripadnik specijalne jedinice i u krivičnom postupku je osuđen na 14 godina zatvora.

“Lično Nikola Gruevski je znao sve o ubistvu Martina Neškovskog. On je znao ko je izvršio ubistvo i ko ga je krio. Nikola Gruevski je znao da su strukture u ministarstvu policije i njegovo obezbjeđenje prikrivali cijeli postupak, kreirali su informacije i pravili netačne policijske zapisnike kako se ne bi saznala cijela istina”, tvrdi Zoran Zaev, predsjednik SDSM-a.

Razgovor ministarke i šefa obezbjeđenja

Na snimci, koju je objavila opozicija, navodno se čuje kako ministarka policije Gordana Jankulovska potvrđuje da je šef premijerovog obezbjeđenja angažovao specijalca, koji je na smrt pretukao Neškovskog.

On je, tvrdi opozicija na osnovu ovih snimaka, i pored toga što nije njegov nadređeni, usmeno naredio tom specijalcu da obezbjeđuje skup VMRO DPMNE-a.

“Ali, na osnovu usmenog naređenja… Čekaj malo, među nama rečeno, kome Urko može dati usmeno naređenje u jedinici u kojoj nije starješina? Je li tako?”, čuje se glas ministarke Jankulovske na snimci.

“Nerviram se zato što ga u ovom slučaju ti ne možeš sakriti. Ne možeš ga sakriti. Imaš ubistvo, imaš mrtvog čovjeka”, dodaje.

“A šta je razlog ubistva”, pita Martin Protuđer, šef premijerovog kabineta.

“Vidi sada, razlog za ubistvo. Ovaj o kojem sam ti ranije govorila. Došao je mali u Dom Armije, htio je ući, ovi su ga izgurali zato što je iz jedinice Tigrovi, iz njihove bande tamo. Poslije ga je još jednom vidio kada je izlazio, kad smo izlazili iz Doma i dijete se saplelo, a ovaj ga je prebio. Znači nije bježao i nije se opirao stavljanju lisica”, govori Jankulovska.

Policajac došao privatno?

U navodnom razgovoru između ministrice policije i premijera Gruevskog, premijer tvrdi da je dobro javnosti reći da policajac Igor Spasov na partijskom slavlju bio privatno, a ne kao službeno lice.

“Ne, ti im kategorično reci da on nije član premijerovog osiguranja”, navodno govori Gruevski.

“Ne, ja svakako neću”, odgovara Jankulovska.

“On radi u jedinici Tigrovi i to nema veze sa premijerovim osiguranjem, a drugo – on je izveden pred Sud i vjerovatno će do tada već biti u pritvoru”, čuje se glas Gruevskog.

“On tamo nije bio službeno, nismo odredili da tamo bude službeno. Najvjerovatnije je bio privatno i privatno je djelovao”, dodaje.

Reakcija vladajućih

Dva mjeseca nakon ubistva Neškovskog u Skoplju su se održavali protesti protiv policijske brutalnosti. Demonstranti su kao znak odgovornosti tražili ostavke vrha vlasti.

Nakon ovih snimaka koje je obavila opoziciona SDSM, reagovala je vladajuća VMRO-DPMNE.

“Čak i sa ovim kreiranim, isječenim i montiranim materijalima koje je danas objavio Zaev može se konstatirati da su institucije sistema pronašle počinitelja krivičnog djela i da su ga izveli su  pred lice pravde. Zatim, u odgovarajućem zakonskom postupku Suda počinitelj ubistva je i pravosnažno osuđen na 14 godina zatvora”, poručili su iz vladajuće stranke.

Izvor: Al Jazeera