Nikolićev avion vraćen zbog izvlačenja predkrilaca

Nikolićev avion nije pretrpio nikakva oštećenja usljed izvlačenja predkrilaca pri većoj brzini (AFP)

Avion, kojim je predsjednik Srbije Tomislav Nikolić trebao otputovati u Vatikan 17. aprila, vratio se u Beograd zbog nenamjernog i iznenadnog izvlačenja predkrilaca aktiviranjem prekidača, zbog čega je došlo do gašenja trećeg motora, objavio je danas Direktorat civilnog vazduhoplovstva Srbije, koji je završio konačni izvještaj o tom incidentu, javlja Tanjug.

„Predkrilca su izvučena aktiviranjem prekidača u slučaju nužde pri komandovanom poniranju, od strane vođe vazduhoplova. Gašenje motora je posledica nedovoljne količine goriva u menjanju vertikalnog nagiba aviona, a uzrokovano slabijim pritiskom gorivne pumpe od potrebnog za taj režim rada motora“, navedeno je u saopćenju Direktorata.

Avion nije pretrpio nikakva oštećenja usljed izvlačenja predkrilaca pri većoj brzini, što je utvrđeno pregledom aviona.

Preporučen servis

Gorivna pumpa je poslije testiranja kompletnog gorivnog sistema zamijenjena u Bazelu u ovlaštenom servisu Jet Aviation, a nakon provjera na zemlji, i potom na povratnom letu, avion je sletio u Beograd potpuno ispravan.

Direktorat navodi da je 21. aprila 2015. uradio preliminarni izvještaj o događaju na avionu Falcon 50  Avio službe Vlade Srbije na letu Beograd – Rim 17. aprila.

Kao tehnička korektivna mjera na avionu će se sprovesti preporučeni servis.

„Dozvole letačkog osoblja, vođe vazduhoplova i kopilota su bile suspendovane i oni su bili u obavezi da ispune uslove iz rešenja o suspenziji“, saopćio je Direktorat.

Izvor: Agencije