Stupio na snagu Sporazum BiH i Evropske unije

Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju između Bosne i Hercegovine i Evropske unije, čiji je cilj priprema ove države za buduće članstvo u Uniji, stupio je na snagu u ponedjeljak, 1. juna.

“Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju predstavlja okvir za odnose EU-a i Bosne i Hercegovine. Ovaj sporazum postepeno uspostavlja područje slobodne trgovine između EU-a i te države”, saopćeno je ranije iz Brisela.

Mogerini: Počinje novo poglavlje

Visoka predstavnica EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Federica Mogherini ocijenila je stupanje na snagu SSP-a kao početak novog poglavlja za Bosnu i Hercegovinu na evropskom putu.
Ona je naglasila da su sada potrebni politička jasnoća, odlučno djelovanje i stvarni, koordinirani napori institucija na svim nivoima na izradi i provođenju reformskog programa.
Visoka predstavnica je upozorila da će Bosna i Hercegovina morati pokazati opipljive rezultate kako bi Vijeće EU-a u budućnosti razmotrilo zahtjev za članstvom.
Stupanje na snagu SSP-a pozdravio je i evropski komesar za susjedstvo i proširenje Johannes Hahn.

Ovim dokumentom se “utvrđuju zajednički politički i ekonomski ciljevi i ohrabruje regionalna saradnja”.

“U kontekstu pristupanja EU, Sporazum služi kao osnova za provođenje procesa pristupanja”, navodi se u saopćenju.

Stupanje na snagu SSP-a dat će okvir koji omogućava Bosni i Hercegovini ozbiljne iskorake i rad na potrebnim reformama, ocijenio je specijalni predstavnik EU-a u BiH Lars-Gunnar Wigemark.

Ključne reforme

On je ranije kao ključne naveo ekonomske i reforme u sistemu socijalne zaštite te one koje se odnose na vladavinu prava.

Ocijenivši da mnogi u Bosni i Hercegovini žele vidjeti konkretan napredak u odnosima ove države i EU-a, Wigemark je naglasio kako će neophodne reforme morati biti u skladu sa standardima Unije.

Specijalni predstavnik EU-a obećao je pomoć Bosni i Hercegovini u provođenju reformi.

Vijeće EU-a usvojilo je 21. aprila odluku o zaključenju SSP-a s Bosnom i Hercegovinom.

Sporazum je potpisan još 2008. godine, ali je, zbog neispunjavanja uvjeta, prije svega neprovođenja presude Evropskog suda za ljudska prava u slučaju Sejdić – Finci, bio blokiran.

On, također, identificira zajedničke političke i ekonomske ciljeve i potiče regionalnu saradnju.

Evropska unija je krajem aprila pozvala Bosnu i Hercegovinu da nastavi angažman i zadrži trenutni pozitivan zamah u razvoju, u saradnji s EU-om, početnog okvirnog plana za reforme, s naglaskom na pitanja koja su od neposrednog interesa za građane.

Pismene izjave

Ovaj početni okvirni plan treba sadržavati ključne reforme u područjima ekonomije, vladavine prava i dobrog upravljanja te bi se trebao baviti pitanjima funkcionalnosti, uključujući i efikasan koordinacijski mehanizam po pitanjima EU integracija.

Iz EU-a naglašavaju važnost uključivanja civilnog društva u cijeli ovaj proces.

Potreban je značajan napredak u provedbi programa reformi kako bi se došlo do zahtjeva za članstvo koji će razmatrati EU.

U svojim zaključcima od 16. marta 2015. godine, Vijeće EU-a je pozdravilo usvajanje pismene izjave Predsjedništva Bosne i Hercegovine 29. januara 2015. godine i njegove naknadne potvrde u Parlamentarnoj skupštini Boshne i Hercegovine 23. februara 2015. godine.

Uzimajući u obzir svoje zaključke od 15. decembra 2014. godine i vezujući zaključivanje SSP-a s pisanom izjavom o predanosti političkog vodstva Bosne i Hercegovine na putu ka reformama i napretku prema EU, Vijeće je potvrdilo da su uslovi ispunjeni i odlučilo krenuti ka finalnom zaključivanju i stupanju na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s Bosnom i Hercegovinom.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO