Hrvatska formalno izašla iz recesije

Rast BDP-a je viši nego što su procjenjivali analitičari (Pixsell)

Potpredsjednik Vlade Hrvatske i ministar regionalnog razvoja i fondova Evropske unije Branko Grčić izjavio je u petak da najnoviji podaci o rastu bruto domaćeg proizvoda pokazuju da je Hrvatska izašla iz recesije.

Državni zavod za statistiku objavio je u petak prvu procjenu prema kojoj je BDP u proteklom kvartalu porastao 0,5 posto na godišnjem nivou.

Prema sezonski prilagođenim podacima, BDP je, pak, u prvom tromjesečju u odnosu na prethodni kvartal ojačao 0,01 posto, prenosi Hina.

Rast od 0,5 posto na godišnjem nivou znatno je bolji podatak od očekivanja.

Drugo tromjesečje zaredom

Osam makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, procjenjivalo je u prosjeku da je ekonomija porasla za 0,1 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Pritom je njih petero očekivalo rast između 0,2 i 0,3 posto, jedan stagnaciju, a dvoje pad od 0,2 do 0,3 posto.

To je drugo tromjesečje zaredom kako BDP raste, s obzirom da je u posljednjem tromjesečju prošle godine porastao 0,3 posto.

Prema tim podacima, prva procjena pokazuje da je tromjesečni BDP u prvom tromjesečju 2015. godine realno veći za 0,5 posto u odnosu na isto tromjesečje 2014. godine.

“Sad možemo i formalno reći da je Hrvatska s prvim kvartalom 2015. godine i formalno izašla iz recesije”, rekao je Grčić na konferenciji za novinare u Zagrebu.

Dodaje da je rast viši nego što su procjenjivali analitičari, a da pojedinačni podaci za april i drugi kvartal nagovještavaju da bi se pozitivan trend mogao nastaviti i da će to do kraja godine možda rezultirati višom stopom rasta od one koju je projicirala Vlada.

Standard građana

“Ljudski je nadati se nastavku stabilnog trenda oporavka do kraja godine”, kaže Grčić te dodaje kako vjeruje da će efekti oporavka utjecati i na standard građana.

Za razliku od ocjena da je oporavak BDP-a prije svega rezultat povećanja izvoza, podaci govore da to nije baš tako i da je pomak napravljen u gotovo svim komponentama, a najveći u investicijama, smatra Grčić.

Prema podacima koje je predstavio, direktna strana ulaganja tokom 2014. godine porasla su u odnosu na prethodnu godinu za gotovo 400 posto, na 2,87 milijardi eura, a tome je, po njemu, najviše pridonio građevinski sektor.

Podsjeća da su u četvrtom kvartalu 2014. godine investicije zbog pada negativno utjecale na BDP s minus 3,7 posto, a sada je taj minus sveden na 0,4 posto.

“To je velika vijest za Hrvatsku, jer, uz rast izvoza i osobne potrošnje, dolazi i do stabilizacije investicijske aktivnosti”, kaže Grčić.

To je, po njegovim riječima, bitno jer su investicije izvor budućeg ekonomskog rasta.

Analizirajući pojedine pokazatelje koji su utjecali na BDP, Grčić je, imeđu ostalog, spomenuo rast industrijske proizvodnje u prvom kvartalu na godišnjem nivou za 0,3 posto, a u martu za 3,5 posto, kvartalni međugodišnji rast izvoza za 7,5 posto i uvoza 4,5 posto te znatan rast turističkih dolazaka i noćenja.

Rast trgovine

Grčić je posebno istaknuo rast trgovine na malo u prva tri mjeseca ove godine, povezavši to s realnim rastom neto plate vezanim uz Vladine zahvate u oporezivanje dohotka.

“Potrošački optimizam se budi, a ključni izvor je rast plaća, što je rezultat Vladinih mjera kojima je u osobnu potrošnju uliveno dvije milijarde kuna [oko 280 miliona eura]”, ističe Grčić.

Najavljuje da Vlada ne odustaje od politike umjerenih ušteda i rezova u budžetu, uz očuvanje plata, penzionih i socijalnih davanja, kao bitnih generatora osobne potrošnje.

Takva je politika, dodaje, rezultirala smanjenjem budžetskih rashoda na stanje iz 2006. i 2007. godine, kad se iz tih rashoda izuzmu kamate.

“U 2015. ne treba očekivati čuda, ali postoje naznake nešto boljeg rezultata od projiciranog”, ocjenjuje.

Tekuća godina je, smatra on, godina preokreta, a da u idućim godinama valja očekivati snažniji rast.

Izvor: Agencije