Đukanović: Ubistvo Jovanovića usmjereno protiv Crne Gore

Đukanović je rekao da ubistva novinara nisu posljedica kriminalnih obračuna, već imaju političku pozadinu (Anadolija)

Predsjednik Vlade Crne Gore Milo Đukanović, kazao je danas da se ne osjeća odgovornim što ubistvo glavnog urednika lista “Dan“ Duška Jovanovića nije riješeno ni nakon 11 godina.

Odgovarajući na pitanja šefova poslaničkih klubova u Skupštini Crne Gore, Đukanović je kazao da je političkim i građanskim angažmanom pokušao dati doprinos u rasvjetljavanju slučaja, javlja Anadolija.

“I političkim i građanskim angažmanom pokušao sam da dam doprinos rasvjetljavanju ovog slučaja. I tužilaštvo i sudstvo su imali maksimalnu podršku izvršne vlasti. Nažalost, još se nije došlo do epiloga i dalje nedostaju dokazi kako bi se do kraja rasvijetlio ovaj slučaj”, kazao je Đukanović, odgovarajući na pitanje lidera Socijalističke narodne partije (SNP) Srđana Milića, da li sebe vidi odgovornog u dijelu rasvjetljavanja političke pozadine ubistva glavnog i odgovornog urednika Dana, Duška Jovanovića.

Državni organi

Đukanović je rekao da se ne smatra odgovornim što ubistvo urednika Dana nije rasvijetljeno.

Takođe, napomenuo je i da ubistvo Jovanovića nema nikakve veze sa državnim organima Crne Gore.

On je rekao da ubistva novinara nisu posljedica kriminalnih obračuna, već imaju političku pozadinu.

“Politički inspiratori i nalogodavci često ostaju van domašaja pravde. U brojnim prilikama sam saopštio da motiv ovog ubistva treba sagledati u cilju destabilizacije i destrukcije Crne Gore. Po mom mišljenju, nalogodavca treba tražiti na adresi koja je list najbrutalnije zloupotrebljavala protiv Crne Gore i za života Jovanovića i nakon njegovog ubistva”, istakao je Đukanović.

Reagujući na izjavu premijera, Milić je rekao da ga smatra odgovornim za ubistvo Jovanovića.

Odgovarajući na pitanje ko je imao koristi od ubistva Jovanovića, Đukanović je rekao da su to oni koji su koristili list Dan, direktora i urednika lista u funkciji destabilizacije i promjene vlasti u Crnoj Gori.

“U jednom trenutku su pomislili da će ih takav postupak dovesti do cilja. Željeli su da predstave Crnu Goru kao zemlju u kojoj se ubijaju novinari. Na sreću to se nije desilo, a nažalost jedan život je izgubljen”, rekao je Đukanović.

Ponovno suđenje

Podsjećamo, Duško Jovanović je ubijen oko ponoći 27. maja 2004.godine, ispred redakcije lista Dan.

U njega je tada iz “golfa 3” ispaljen rafal.

Jedini optuženi za ubistvo, Damir Mandić, osuđen je na 19 godina zatvora, ali je prošlog ljeta presuda ukinuta i predmet je vraćen na ponovno suđenje.

Ni nakon više od decenije, nadležni nisu otkrili ko je pucao u Jovanovića, niti ko je naručio ubistvo.

Izvor: Agencije


Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada