Priština: Ukop osmero poginulih u Kumanovu

U Prištini su ukopana tijela osam od devet kosovskih Albanaca, pripadnika oružane grupe koja se sukobila s makedonskom policijom u Kumanovu, prije nešto više od dva tjedna.

Komemoraciji, koju je organizirala udruga veterana Oslobodilačke vojske Kosova, prisustvovalo je i nekoliko zastupnika Skupštine Kosova. 

Dio veterana bio je obučen u uniforme s oznakama bivše OVK i u rukama su držali albanske zastave.

”Ceremoniju sahrane organizovali su veterani bivše Oslobodilačke vojske Kosova, zbog toga što su većina pripadnika oružane grupe, koji su ubijeni pre više od dve nedelje u Kumanovu, veterani bivše OVK koji su se 1999. godine borili protiv srpskih snaga na Kosovu”,  javio je iz Prištine reporter Al Jazeere, Avni Ahmetaj.

Dvije obdukcije

“Prošle nedelje, nakon obdukcije, tela ubijenih su iz Makedonije vraćena na Kosovo. Na zahtev članova porodica tela su prebačena u Institut za sudsku medicinu Kosova kako bi se uradila ponovna obdukcija. Za predstavnike udruženja veterana OVK-a ubijeni pripadnici oružane grupe su heroji, mada još nisu jasni motivi ove grupacije.”

“Ministar unutrašnjih poslova, Skender Hyseni,  nedavno je izjavio da nije imao nijednu informaciju da će doći do oružanog sukoba. Predsednica Kosova Atifete Jahjaga i premijer Isa Mustafa, nakon sukoba su osudili svako učešće građana Kosova u incidentima u Kumanovu te pozvali na kredibilnu istragu”, javlja naš reporter.

U sukobu u makedonskom gradu Kumanovu početkom mjeseca poginulo je 10 pripadnika oružane grupe, dok je 30 uhićeno i pritvoreno.

Protiv njih se vodi istraga, sumnjiče se za terorističko ugrožavanje ustavnog poretka i sigurnosti, udruživanje zbog neprijateljskih radnji i nedopušteno posjedovanje i prodaju oružja.

U sukobu je poginulo osam policajca, a 37 njih je ranjeno.

Izvor: Al Jazeera