Nemoguće identificirati ostatke 3.000 žrtava

Skoro 3.000 koštanih uzoraka osoba koje su pronađene u grobnicama ne podudara se ni sa jednim genetskim profilom od 27.000 članova porodica (AP)
Skoro 3.000 koštanih uzoraka osoba koje su pronađene u grobnicama ne podudara se ni sa jednim genetskim profilom od 27.000 članova porodica (AP)

Još nije jasno zbog čega se ne može utvrditi identitet za skoro 3.000 posmrtnih ostataka osoba koje su pronađene u nekoj od grobnica u Bosni i Hercegovini nakon okončanja rata u ovoj državi 1995. godine, javlja bosanskohercegovačka novinska agencija Patria.

Iz Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP) navode kako se skoro 3.000 koštanih uzoraka osoba koje su pronađene u nekoj od grobnica u BiH ne podudara niti sa jednim genetskim profilom od 27.000 članova porodica koliko ih je dalo uzorke krvi na osnovu koje stručnjaci traže posmrtne ostatke njihovih najmilijih.

Tokom sukoba u Bosni i Hercegovini nestalo je blizu 30.000 ljudi. Posmrtni ostaci njih oko 22.000 su pronađeni, dok se traga za još 8.000 nestalih.

‘Pogrešne identifikacije’

Dušan Šehovac iz Instituta za nestale osobe BiH, kazao je za agenciju Patria kako su mnogim porodicama dati pogrešni posmrtni ostaci, ali da je to sada skoro nemoguće dokazati i ispraviti, te da će to u konačnici dovesti do velikih problema.

„Desit će se to da ćemo s jedne strane imati 3.000 ljudi za koje nećemo moći odgonetnuti ko su, a s druge strane ćemo imati isto toliko porodica koje traže svoje nestale, a ne mogu ih naći, jer su oni sahranjeni pod nekim drugim imenom“, upozorio je Šehovac.

On je dodao kako je riječ o vrlo ozbiljnim problemima u čije rješavanje se mora uključiti cijela zajednica.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO