Vrhovni sud neće vratiti Glavaša u istražni zatvor

Glavaša se tereti za počinjenje ratnih zločina na području Osijeka (Pixsell)

Vrhovni sud Republike Hrvatske odbio je žalbu Državnog odvjetništva na ukidanje pritvora Branimiru Glavašu, optuženom za ratne zločine na području Osijeka, čime mu se pruža mogućnost obrane sa slobode.

Odluku je Vrhovni sud donio još u petak, ali je ona objavljena tek jutros, nakon što su je primile sve stranke u postupku.

Objašnjavajući odbijanje žalbe da se Glavaš vrati u istražni zatvor, odakle ga je krajem ožujka pustio zagrebački Županijski sud, u odluci se Vrhovni sud poziva na ranije stavove Ustavnog suda, ali i činjenicu da bi, u slučaju da je ostao u mostarskom zatvoru, gdje je izdržavao kaznu za ratni zločin u slučajevima “Garaža” i “Selotejp”, još sredinom ožujka bio pušten na uvjetni otpust.

Pojašnjavajući svoju odluku, Vrhovni je sud detaljno naveo ranije sudske odluke u slučaju “Glavaš”, ali i obrazložio praksu Europskog suda za ljudska prava na koju se u žalbi pozivalo državno odvjetništvo.

Vrhovni sud dva puta odlučivao

U odluci koju je objavio na svojoj internetskoj stranici Vrhovni sud navodi da se Glavaš ne mora u istražni zatvor zbog okolnosti da je “izdržao gotovo dvije trećine kazne zatvora, na koju je bio osuđen ukinutom drugostupanjskom presudom Vrhovnog suda”, ali i zato što je, prije nego što je Ustavni sud ukinuo pravomoćnu presudu, temeljem koje je bio u mostarskom zatvoru, “predstojalo njegovo uvjetno otpuštanje”.

Također dodaju da se Glavaš “nakon obustave izvršenja kazne zatvora” i “uprkos postojećoj nepravomoćnoj osudi i nastavku vođenja kaznenog postupka” vratio u Hrvatsku, pa “više ne postoje niti opisani ciljevi koji bi opravdali daljnje trajanje mjere istražnog zatvora”.

Vrhovni sud je pojasnio i da je zagrebački Županijski sud ispravno utvrdio da bi “daljnje zadržavanje optuženika u istražnom zatvoru izgubilo potreban stupanj legitimiteta”, odnosno da bi “dovelo do povrede načela razmjernosti” propisanog Ustavom.

Nakon Glavaševa izlaska iz mostarskog zatvora, gdje je služio kaznu zbog presude u slučajevima “Garaža” i “Selotejp”, Vrhovni je sud već dva puta odlučivao o njegovu slučaju.

Prvi put početkom ožujka, kada mu je odredio istražni zatvor zaključivši da je, prema Zakonu o kaznenom postupku, takva mjera obvezna za sve okrivljenike kojima je izrečena kazna veća od pet godina. U međuvremenu tu je odluku djelomično ukinuo Ustavni sud, navodeći da Vrhovni sud mora navesti krajnji rok do kojega Glavaš može biti lišen slobode.

Potom je Vrhovni sud odredio da istražni zatvor može trajati najduže do 5. svibnja iduće godine, no Glavaševa je obrana istog dana ponovno zatražila njegovo puštanje na slobodu.

Stupio u štrajk glađu

Nakon 26 dana Remetinca i zatvorske bolnice, gdje je bio zbog štrajka glađu, na slobodu ga je 31. ožujka pustilo Izvanraspravno vijeće Županijskog suda, koje se vodilo ranijim stavovima Ustavnog suda, ali i činjenicom da bi, u slučaju da je Glavaš ostao na izdržavanju kazne u Mostaru, još 18. ožujka bio pušten na uvjetni otpust.

Na tu se odluku Vrhovnom sudu žalilo Županijsko državno odvjetništvo tražeći da se ukine odluka Izvanraspravnog vijeća i Glavaša ponovno vrati u istražni zatvor.

Vrhovni sud u konačnici mora donijeti i pravomoćnu odluku u slučajevima “Garaža” i “Selotejp”, čiju je pravomoćnu presudu, temeljem koje je Glavaš služio kaznu u Mostaru, ukinuo Ustavni sud.

Nakon što je Ustavni sud u siječnju ukinuo pravomoćnu presudu Vrhovnog suda od osam godina zatvora, na snazi je ostala presuda zagrebačkog Županijskog suda kojom je zbog ratnog zločina u Osijeku nepravomoćno osuđen na 10 godina zatvora.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO