Kumanovo zbraja štetu

Dvije sedmice nakon događaja u Kumanovu – zbraja se šteta. Uništena je ili oštećena 41 kuća, a više od 120 porodica i traži privremeni smještaj.

U naselju u kojem živi skoro šest hiljada ljudi, nadaju se da će Vlada ispuniti obećanje i uskoro obnoviti njihove porušene domove, javila je reporterka Al Jazeere Nataša Krstin.

Stanovnici naselja Divo danju sjede pred svojim kućama, ali noću tu ne mogu ostati.

Asadi živi u inostranstvu. Dođao je da obiđe brata i majku i porodičnu kuću od koje nije mnogo ostalo.

„On je meni javio iz Preševa kad je izašao… Tu sam sa djecom, morao sam da pobjegnem i gotovo. Ovdje neće niko više da se vrati. Ne možemo ovdje da se vraćamo“, kaže Asad Zulfi.

U svoju kuću svakog dana se vraća 55-godisnji Šaban. Sa ovog je mjesta prije dvije sedmice sa majkom i suprugom jedva uzvukao živu glavu.

Pucnjava ih je probudila u pet ujutro. Uspjeli su da siđu u prizemlje, gdje su, u ležećem položaju proveli narednih 13 sati. Izašli su kad su shvatili da kuća gori.

Čekajući komisiju za procjenu štete

„Kad smo izašli, neki policajac je bio u onoj žutoj kući – tamo. Vidio nas je da smo izašli i dao komandu: ‘Prekinite vatru, ima civila!’ I odjedno je pucnjava prestala. Tad sam obgrlio majku i rekao – spašeni smo“, priča Šaban Jašari.

Ono što se dogodilo prije dvije sedmice za njega je besmisleno: „Mozak mi ne prihvata, ne shvatam šta je to bilo. Naprimjer – da je bilo ikakvih simptoma da će se tako nešto desiti, moja majka, pa i ja od 55 godina, šta bismo radili ovde?!“

Dvije sedmice nakon pucnjave stanovnici naselja Divo u Kumanovu pričaju da se život polako vraća u normalu. Oni koji imaju gdje, vraćaju se kućama. Ostali, uglavnom kod rodbine i prijatelja. Čekaju da komisije procijene štetu i da država, kao sto je obećala, obnovi njihove kuće.

U međuvremenu stiže humanitarna pomoć – iz Tetova i drugih dijelova Makedonije. Ranije je pomoć stigla i od općine. Svaka raseljena porodica treba da dobije i hiljadu i po eura, a nakon toga i novac za obnovu kuća.

Infrastruktura je manji problem. To se brzo rješava, kaže gradonačelnik Kumanova iz opozicionog SDSM-a. Mnogo duže i teže, dodaje, trajat će obnova pokidanih veza i vraćanja povjerenja.

Više u videosnimku…

Izvor: Al Jazeera