Vakcina protiv raka pluća

Kubanska vakcina protiv raka pluća “Cimavaks EGF” uskoro bi se trebala pojaviti na tržištu Srbije, potvrdio je ministar zdravstva te zemlje.

Objašnjava se kako nije riječ o lijeku nego sprečavanju širenja metastaza i pretvaranju karcinoma u hroničnu bolest.

”Cimavaks EGF” je namijenjen pacijentima koji imaju nemikrocelularni rak pluća u poodmakloj, trećoj ili četvrtoj fazi, i najnoviji rezultati pokazuju da vakcina ima najbolji efekat kod pacijenata koji imaju povišen nivo faktora EGF, odnosno faktora rasta koji izaziva metastaze. 

Nedavno je na Kubi postignut međudržavni sporazum o korištenju pojedinih kubanskih vakcina i lijekova u Srbiji. Iz Ministarstva zdravlja Srbije najavljuju da bi sa kubanskom delegacijom za dvije sedmice trebao biti postignut detaljan dogovor o realizaciji sporazuma.

Također, dogovorena je i zajednička proizvodnja nekih kubanskih lijekova u Srbiji.

Učinkovit efekat vakcine

“Biće vakcina za karcinom pluća i biće lek za dijabetično stopalo, za zarastanje rana. To je samo za početak da se nađe na našem tržištu, da mogu naši građani da ga koriste, jer tamo sam imao prilike da vidim veliki broj ljudi iz Srbije i iz regiona, dolaze po taj lek da ga uzmu”, navodi Zlatibor Lončar, ministar zdravlja Srbije.

Postoje jasni kriterijumi po kojima se određuju pacijenti na koje vakcina djeluje, a rezultati pokazuju da zavidan broj bolesnika, nakon terapije, živi duže od pet godina, što bi bez “cimavaksa” bilo nezamislivo, navodi proizvođač.

Izvor: Al Jazeera i Agencije