Makedonija u potrazi za kompromisom

Pomoćnik generalnog sekretara UN-a za ljudska prava Ivan Šimonović, izjavio je u Skoplju kako su Ujedinjeni narodi zabrinuti zbog sužavanja demokratskog prostora u Makedoniji, kada je riječ o slobodi medija i nevladinom sektoru te na području vladavine prava.

Kaže kako na narušavanje ljudskih prava ukazuje i nezakonito prisluškivanje, odnosno snimci telefonskih razgovora predstavnika vlasti, koje više od tri mjeseca javno objavljuje opozicioni Socijaldemokratski savez Makedonije (SDSM).

Izrazio je potrebu za nezavisnom i brzom istragom događaja u Kumanovu, ali i spomenutih snimaka. Pozdravio je dijalog vlasti i opozicije s ciljem smirivanja političke krize u državi.

“Šimonović je rekao da je u Skoplje došao kao zabrinuti prijatelj. Zabrinut je i on, ali i organizacija iz koje dolazi”, izvijestila je Nataša Krstin, reporterka Al Jazeere.

Upozorenja UN-a

Ona je dodala da je UN više puta do sada upozoravao da je u Makedoniji potrebna veća nezavisnost sudstva, da je neophodno odvojiti državne institucije od utjecaja političkih stranaka koje su na vlasti, te pojačati mehanizme za zaštitu ljudskih prava, dodala je ona.

Ivan Šimonović, koji je u Skoplje doputovao u četvrtak, već se sreo sa makedonskim opozicionim liderom Zoranom Zaevim, izvijestila je agencija Tanjug.

U traganju za kompromisom premijer i lider najutjecajnije vladajuće VMRO-DPMNE Nikola Gruevski i lider SDSM Zaev tri puta su u posljednjih desetak dana razgovarali o prevazilaženju novonastale situacije, a njihov naredni susret je zakazan za 26. maj.

Posljednji je bio u ponedjeljak u Strazburu, uz posredovanje predstavnika Evropskog parlamenta i evropskog komesara za susjedstvo i proširenje Johannesom Hanom, a glavni zaključak sa tog sastanka koji je procurio u javnost je da se dijalog dvojice lidera mora odvijati uz punu diskreciju.

Izvor: Al Jazeera i agencije