U rješenju makedonske krize posreduje i UN

Šimonović će biti prvi zvaničnik UN-a, zadužen za ljudska prava, koji će posjetiti Makedoniju od 1999. godine (EPA)

Pomoćnik za ljudska prava glavnog tajnika Ujedinjenih naroda Ivan Šimonović dolazi u dvodnevni posjet Makedoniji kako bi s tamošnjim dužnosnicima razgovarao o situaciji u toj zemlji, potvrđeno je u UN-u.

Šimonović će biti prvi dužnosnik UN-a, zadužen za ljudska prava, koji će posjetiti Makedoniju od 1999. godine, prenose mediji.

Osim njega, u Makedoniju dolaze i dužnosnici sektora UN-ovog za političke poslove.

Tokom posjeta, Šimonović će s makedonskim političarima razgovarati o pitanjima koja se tiču ljudskih prava, najavljeno je.

Osim s najvišim državnim dužnosnicima, Šimonović vjeruje da će se tokom posjeta sastati i s ombudsmanom, liderima političkih partija, aktivistima za zaštitu ljudskih prava te predstavnicima UN-ovog ureda u Skopju, najavljeno je iz UN-a.

I europarlamentarci zabrinuti

I zastupnici Europskog parlamenta raspravljali su o aktualnoj situaciji u Makedoniji, tokom koje su izrazili zabrinutost zbog političke krize u toj zemlji. Pozvali su Europarlament da podrži Makedoniju na putu ka Europskoj uniji.

Visoka predstavnica EU-a za vanjsku politiku i sigurnost Federica Mogherini tom je prilikom izrazila duboko žaljenje zbog nedavnih oružanih sukoba i poginulih u Kumanovu za koje je rekla da se “ne mogu promatrati kao etnički sukobi već kao djelo kriminalnih skupina”.

Debata o Makedoniji održana je dan nakon sastanka makedonskog premijera Nikole Gruevskog i lidera najveće oporbene stranke Nikole Zaeva u Strasbourgu.

“Makedonski čelnici nastoje pronaći rješenje političke krize u svojoj zemlji, ali se i dalje ne slažu”, potvrdili su europski dužnosnici nakon maratonskog sastanka dviju strana koji se održao uz posredovanje EU-a.

Vajgl: Razlike postoje, ali moraju naprijed

“Iako razlike o tome kako prekinuti sukobe i dalje postoje, predanost političkom rješenju može se smatrati konstruktivnim korakom naprijed”, rekao je europski zastupnik Ivo Vajgl, koji posreduje između dviju strana.

Stranka makedonskog oporbenog vođe Zorana Zaeva bojkotira parlament od izbora prošle godine, optužujući premijera Nikolu Gruevskog da zlorabi svoje ovlasti. Zaev optužuje premijera za masovno nezakonito prisluškivanje i korupciju.

Njegovi socijaldemokrati (SDSM) traže premijerovu ostavku i prijelaznu vladu koja bi pripremila nove izbore. Gruevski Zaeva optužuje za izdaju i ucjenu te korumpiranost.

Obje strane organizirale su posljednjih dana velike prosvjede.

Izvor: Agencije