Kubanski mediji: Nikoliću se ostvario san da vidi Fidela Castra

Tokom boravka na Kubi Nikolić je razgovarao je i s kolegom Raulom Castrom (EPA)

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić koji je ovih dana boravio u dvodnevnoj posjeti Kubi kazao je da mu se “ostvario san” kada se susreo s ocem kubanske revolucije Fidelom Castrom, pišu u četvrtak kubanski mediji, prenosi Hina.

“Ostvario mi se san da se sastanem s komandantom Fidelom” , rekao je Nikolić novinarima uoči odlaska iz Havane u srijedu navečer.

Prilikom tog susreta Nikolić je odlikovao osamdesetosmogodišnjeg bivšeg kubanskog predsjednika Ordenom Republike Srbije za koje je Castro rekao da se “nikada” neće od njega odvajati.

Razgovor sa Raulom

Za razliku od prošlosedmičnog susreta Fidela Castra i francuskog predsjednika Francoisa Hollandea, o kojem se u Francuskoj puno pisalo, vlasti nisu objavile nijednu fotografiju s ovog susreta. Državni mediji  nisu naveli ni je li se susret održao u utorak ili u srijedu, navodi Hina.

Bivši kubanski predsjednik je krajem 1990-ih bio jedan od najžešćih protivnika NATO-ovih zračnih udara na Srbiju pokrenutih radi zaustavljanja represije srpskih snaga na Kosovu.

Tokom boravka na Kubi, Nikolić, bivši predsjednik Društva srpsko-kubanskog prijateljstva u Parlamentu Srbije, razgovarao je i s kolegom Raulom Castrom koji je 2006. preuzeo dužnost od brata Fidela.

 Izvor: Agencije