BiH nije spremna za digitalizaciju

Ženevskim sporazumom iz 2006. godine sve europske države obavezale su se da do 17. juna pređu na digitalni signal emitiranja programa. Bosna i Hercegovina nije spremna za digitalno doba, a blizu 40 posto građana uskoro bi moglo ostati bez TV signala.

Bosanskohercegovački građani, koji TV program prate putem analognog signala, nakon 17. juna na ekranu bi mogli imati samo „snijeg“. Predajnici koji služe za zemaljsko emitiranje programa postepeno će se gasiti.

„A to znači da većina stanovništva koja prima TV program putem zemaljskih antena, počet će polako da gube određene televizijske stanice“, objašnjava Siniša Petrović iz Regulatorne agencije za komunikacije.

Devet godina nakon potpisivanja sporazuma o digitalizaciji, Bosna i Hercegovina nije okončala ni prvu fazu projekta koja je ona je podrazumijevala i to da dva javna emitera iz dva entiteta sinhroniziraju svoju mrežu i svoju opremu.

RS nije instalirala opremu

Za kupovinu opreme iz državnog budžeta je najprije izdvojeno tri miliona eura, ali su je instalirali samo emiteri iz Federacije BiH.

„Dio opreme koji se odnosi na BHRT i Federalnu televiziju je instaliran na objekte, a kompletna oprema za teritoriju Republike Srpske, koja je pristigla, nije instalirana“, navodi Dženita Jusufbegović iz tehničkog odjela BHRT-a.

Ta oprema nije instalirana jer nije utvrđeno čije je ona vlasništvo, objašnjavaju u Radio-televiziji Republike Srpske.

„Imamo problem da se tuđe vlasništvo instalira na naše radiorelejne objekte. Ministarstvo još nije ovaj problem riješilo”, kaže predsjednik Upravnog odbora RTRS Slobodan Bošković, i tvrdi da za digitalizaciju ne postoje ni zakonske osnove.

Odredbe sporazuma o digitalizaciji i odluke koje su iz njega proizišle nisu bile u skladu s politikom manjeg bh. entiteta u toj oblasti – za Al Jazeeru odgovaraju iz Ministarstva saobraćaja i veza RS.

Medijski mrak

Politika i jeste glavni krivac što proces digitalizacije nije okončan, kaže bivši direktor BHRT-a, a kasnije savjetnik u  federalnom ministru komunikacija, Mehmed Agović.

„Iz prostog razloga što uvođenje digitalnog, odnosna zamjena analognog digitalnim signalom, podrazumijeva stvaranje jednog sistema u radiodifuznom emitiranju. Tako da imamo sliku da se neko protivi. U ovom slučaju Republika Srpska stvaranju tog jedinstvenog sistema“, ističe on.

Kako prva faza nije okončana, Vijeće ministara BiH blokiralo je ranije predviđenih 18 miliona eura za drugu fazu projekta digitalizacije. Sada je sasvim izvjesno da BiH ovaj proces neće izvršiti u postavljenom roku.

„Nema svrhe razmišljati o tome da neko nam produži rok, to ništa ne znači. Dakle, mi jednostavno moramo završiti taj posao kao cijeli napredni tehnološki svijet“, dodaje Agović.

Novinarka Al Jazeere, Arduana Pribinja iz Sarajeva javlja:

„Dok se čeka da BiH tehnička pitanja riješi političkim dogovorom, tehnologija napreduje i brzo bi ovu zemlju mogla ostaviti u medijskom mraku.“

Izvor: Al Jazeera