Priština: Protest nakon hapšenja u Kumanovu

Članovi porodica pripadnika bivše Oslobodilačke vojske Kosova, održali su protestni skup ispred zgrade Vlade Kosova.

Zahtijevaju da se što prije preduzmu konkretne mjere kako bi se zaštitili građani Kosova koji su prije 10 dana uhapšeni tokom oružanog sukoba u Kumanovu.

U sukobu je  poginulo osam policajaca, a 37 je ranjeno.

Poginulo je i 10 pripadnika oružane grupe, dok je 30  uhapšeno i pritvoreno, po osnovu sumnje za terorističko ugrožavanje ustavnog poretka i bezbjednosti.

‘Teror’ nad uhapšenima’

“Nad članovima porodica, nad našim prijateljima i saborcima vrši se teror zbog nedostatka informacija, spekulacija i propagande o sudbini boraca za slobodu. Mi hoćemo da znamo gdje su oni. Protestujemo protiv naših institucija koje više od sedam dana ostaju indiferentne kada je riječ o sudbini njenih građana“, kazao je predstavnik porodica uhapšenih i ubijenih osoba, Taulant Gashi.     

Sestra uhapšene osobe, Selvije Shehu je kazala da demonstranti traže da se što prije oslobode uhapšeni i vrate tijela ubijenih.

“Mi više ne možemo podnositi ovaj psihički  pritisak. Barem da nam vrate njihova tijela. Od Kosovske vlade zahtijevamo da traže da se što prije vrate tijela ubijenih, oslobode uhapšeni i da se zna šta se desilo sa onim osobama koje su nestale. Ako su ih ubili, trebamo znati šta su uradili sa njihovim tijelima“, istakla je ona.

Teško zdravstveno stanje

“Predsednica Kosova Atifete Jahjaga i premijer Isa Mustafa, osudili su svako učešće građana Kosova u incidentima u Kumanovu te pozvali na kredibilnu istragu, dok ministar unutrašnjih poslova Skender Hyseni kaže da nije imao nijednu informaciju da će doći do oružanog sukoba. Na osnovu informacija koje su makedonske vlasti nakon incidenta dale kosovskoj policiji, devet od 10 ubijenih – pripadnici su oružane grupe sa Kosova, dok su – prema zvaničnim informacijama iz Osnovnog suda u Skoplju, 18 od ukupno 30 uhapšenih osoba – građani Kosova”, javio je reporter Al Jazeere, Avni Ahmetaj.

”Članovi porodica i advokati koji su posetili uhapšene kažu da je većina u veoma teškom zdravstvenom stanju zbog, kako kažu, fizičkog i psihičkog maltretiranja. Kosovska policija ni deset dana nakon incidenta nije obavestila porodice ubijenih o smrti njihovih bližnjih zato što makedonske vlasti još nisu izdale potvrde o umrlim“, izvijestio je Ahmetaj.

Izvor: Al Jazeera


Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada