Gruevski i Zaev bez rješenja nakon 10 sati razgovora

Ni Gruevski, ni Zaev nisu davali izjave nakon maratonskih razgovora
Ni Gruevski, ni Zaev nisu davali izjave nakon maratonskih razgovora

Ni nakon 10 sati razgovora, koje su u Strasbourgu uz posredovanje evropskih zvaničnika vodili premijer Makedonije i šef vladajuće VMRO-DPMNE Nikola Gruevski i vođa opozicije Zoran Zaev, nema dogovora o rješenju političke krize u Makedoniji.

Susretu su prisustvovali evropski komesar Johannes Hahn i trojica poslanika u Evropskom parlamentu – Eduard Kukan, Ivo Vajgl i Richard Howitt, no osim usaglašenog stava da je nastavak dijaloga od presudnog značaja nije bilo konkretnijih pomaka, prenose agencije.

Iako su susreti završeni u zoru i bez posebnih zaključaka, a izvjestilac Evropskog parlamenta za Makedoniju Ivo Vajgl je rekao da susret nije bio uzaludan, prenijeli su makedonski mediji.

U kratkoj izjavi za medije posrednika u pregovorima, poslanoj medijima, pozdravljeni su  napori Gruevskog i Zaeva da rade u pravcu postizanja dogovora.

EU: Lideri čine napore

Navodi se i da su ti dogovori u interesu svih građana Makedonije, te da dvojica lidera čine napore da rješavaju izazove proistekle iz krize u skladu sa evropskim standardima.

Potvrđena je i privrženost Gruevskog i Zaeva procesu evropskih integracija i demokratskim principima, te postignuta saglasnost da je interes zemlje na prvom mjestu.

Razgovori uz posredovanje predstavnika Evropske unije trebaju da dovedu do iznalaženja rješenja političke krize u Makedoniji, najdublje od njene nezavisnosti.

Izvor: Al Jazeera i agencije

 


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO