Kosovo: Bez dogovora o sudu za ratne zločine

Protiv osnivanja suda izjasnili su se opozicija u kosovskoj skupštini i nekoliko poslanika vladajuće koalicije (Reuters)

Predsjedništvo kosovskog parlamenta, nije stavilo na dnevni red sjednice koja se treba održati u četvrtak, usvajanje ustavnih amandmana kojim bi se otvorio put formiranju Specijalnog suda za ratne zločine na Kosovu.

Predsjednik Skupštine, Kadri Veseli, rekao je da su potrebne dodatne konsultacije kako bi se postigao konsenzus među parlamentarnim strankama.

Odbor za pravosuđe kosovskog parlamenta je 13. maja usvojio i poslanicima proslijedio ustavne amandmane kojima se otvara put formiranju Specijalnog suda za ratne zločine.

Prištinski mediji su ranije najavljivali da će Skupština Kosova 21. maja razmatrati te amandmane, čijim usvajanjem bi se trebao okončati proces osnivanja Specijalnog suda.

Protiv osnivanja tog suda do sada su se izjasnili opozicija u kosovskoj skupštini i nekoliko poslanika vladajuće koalicije.

Neće raspravljati ni o vojsci

Međunarodni predstavnici na Kosovu, kao i političari iz Brisela i New Yorka, najavljuju da će, u slučaju da Skupština Kosova ne usvoji odluku o osnivanju Specijalnog suda, to učiniti Vijeće sigurnosti UN-a, što bi škodilo međunarodnom položaju Kosova.

Prištinski mediji su ranije pisali da će glavno sjedište Specijalnog suda biti u Holandiji, gdje će osumnjičeni biti pritvoreni.

Po ustavnom amandmanu, koji je predložila Vlada Kosova, među tužiocima i međunarodnim sudijama koje će se baviti slučajevima ratnih zločina na Kosovu, neće biti nijedan kosovski tužilac niti sudija, bez obzira na to što će se taj sud tretirati kao institucija u pravnom sistemu Kosova, prenijeli su mediji u Prištini.

U skupštinsku proceduru nije stavljen ni nacrt zakona o Oružanima snagama Kosova, pošto vlada još nije predložila neophodne amandmane.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO