Gruevski i Zaev se sastali uz posrednike iz EU

Makedonski politički lideri nisu uspjeli do sada postići dogovor o prevladavanju krize

Makedonski premijer Nikola Gruevski i lider opozicije Zoran Zaev sastali su se u Strasbourgu kako bi uz posrednike, iza zatvorenih vrata, pokušali naći zajednički dogovor za političku krizu koja potresa njihovu zemlju.

Prethodno je portparolka Evropske komisije Maja Kocijančič poručila da Unija prati situaciju u Makedoniji i da ohrabruje lidere da nastave dijalog.

I SAD su pozvale na političku saradnju u Makedoniji i povratak opozicije u parlament, kao i na obezbjeđivanje prava na mirno okupljanje.

Generalni sekretar Savjeta Evrope, Thorbjorn Jagland istakao je kako je u Makedoniji potrebno naći istinu prije nego što se krene dalje. Za to je predložio model iz Ukrajine.

“S vlastima u Makedoniji valja razmotriti kako međunarodne organizacije poput OESS-a i Vijeća Evrope mogu doprinijeti. Nakon revolucije u Ukrajini Vijeće Evrope je uspostavilo međunarodni savjetodavni odbor za nadgledanje istrage koju su provodile vlasti u Ukrajini i to je pomoglo u izgradnji povjerenja vezano uz tamošnje istrage. Ovo bi mogao biti jedan model, ali mislim da bi bilo dobro da se uključe i OESS i Vijeće Evrope ovaj put. Naravno, samo ako za to postoji interes vlasti i oporbe u zemlji”, rekao je Jagland.

U međuvremenu, manje grupe od po nekoliko desetina osoba, provladinih i antivladinih demonstranata, kampuju ispred Sobranja, odnosno pred Vladom u Skoplju.

Za danas nisu najavljena okupljanja niti jedne strane.

Pregovori političara

Pregovori makedonskih političara se održavaju pod pokroviteljstvom evropskih parlamentaraca u Strasbourgu, a prvo će se u Skoplju sastati Gruevski, Zaev i dvojica čelnika makedonskih Albanaca, Ali Ahmeti koji je u vladi te opozicionar Menduh Thaci.

Četvorica političkih čelnika sastala su se u petak, ali nisu postigla dogovor. Opozicija je zatim nastavila sa protestima preko vikenda, među kojima je bio i veliki nedjeljni skup u Skoplju, a nastavlja se i protestno sjedenje pred sjedištem vlade, podsjeća agencija Hina.

Vesna Pusić, ministrica vanjskih poslova Republike Hrvatske, ranije je izrazila ranije zabrinutost zbog novonastale situacije u Makedoniji.

“Smatramo da je veoma važno napraviti razliku između političkih razlika i ne gurati ih prema etničkim sukobima, etničkim razlikama, jer na Balkanu kad se političke razlike pretvore u etničke sukobe, to ima nepredvidive i destabilizirajuće, te potencijalno vrlo opasne posljedice”, kazala je Pusić.

I NATO prati situaciju

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je da ta organizacija posredstvom svoje kancelarije u Skoplju prati situaciju u Makedoniji.

“Vjerujem da su mirne demonstracije dio demokratskog društva. Važno je izbjeći nasilje te utvrditi da su demokratske institucije razvijene i da se vladavina zakona u potpunosti provodi. Na taj način izbjeći ćemo eskalaciju krize i sukoba u Makedoniji”, istakao je on.

Zabrinutost zbog stanja u zemlji izrazio je i SAD.

“U stalnim smo konsultacijama sa makedonskom Vladom i političkim vođama kako bismo izrazili svoju zabrinutost zbog sadašnje političke krize”, rekao je novinarima predstavnik State Departmenta Jeff Rathke.

“Pozivamo opozicijsku partiju da se vrati u Parlament kako bi mogla uzeti učešća u jačanju nadzora nad vladinim institucijama, uključujući i nadzor nad istražnim odborom”, rekao je.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Miting se održava pod sloganom “Makedonija je snažna”, a okupljeni na trgu ispred zgrade Sobranja uzvikuju “Nikola, Nikola”.

Published On 17 May 2015
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO