Godine za oporavak Semberije od poplava

Godinu dana nakon poplava koje su zahvatile regiju, veliki broj stanovnika ugroženih područja uspio je obnoviti kuće. 

U Semberiji je najviše stradala poljoprivreda, a za obnovu će biti potrebne godine, javlja Nadina Maličbegović, novinarka Al Jazeere.

Teško vrijeme je iza Slaviše Marjanovića. Obrađivao je 25 hektara zemlje i uzgajao pšenicu i kukuruz. A onda je uslijedila poplava.

“Ustvari, kod nas nije bila poplava, kod nas je bio potop”, kazao je.

U radu i obnovi, godina je brzo prošla, ali ne i oporavak.

Marjanović je dodao: “Ne može se to uraditi za jednu godinu. To treba da prođe četiri ili pet godina, da bi mi stali na noge. Jer, vidite, kad su neke akcije u selu, kad treba pomoći državi, onda mi najviše dajemo, a kad nama treba da se da, onda vi imate, vi ne možete dobiti ništa.”

Mnogi stanovnici Velinog Sela tvrde da, osim vaučera od 2.500 eura, nisu dobili ništa. No, ti su vaučeri bili namijenjeni za obnovu domaćinstava, a ne za poljoprivredna dobra.

“Vlasti operiraju podatkom da je na području Bijeljine polovina poljoprivrednih dobara uništena. U Velinom Selu uništeno je apsolutno sve. Mještani se i nakon godinu dana polako oporavljaju”, javlja Maličbegović. 

Šteta iza poplava

Voda se dugo zadržala u Velinom Selu. Iza sebe je ostavila pustoš, uništene usjeve, trupla uginulih životinja, mnogo posla i neizvjesnost.

Mještanka Velinog Sela Milena Dobrić je prije godinu dana kazala: “Žao mi moje djece. Ove godine nemaju gdje doći, a dogodine neće imati ni bake. Baka će umrijeti. Zato što znam kako mi je”.

Godinu kasnije, baka je dobro. U njenu kuću vratio se život. Nedostaju vrata i mnoge druge stvari. Ipak, kao i većina mještana, nastavlja dalje.

“Dosta nas ne bi moglo useliti, jer mi smo svi jednako bili poplavljeni. Nije po onim strankama. Nije voda rekla ‘e ova je stranka, hoću nju da potopim, a ovu neću’. Nego nas je sve jednako. Mi i Jelaz smo najviše stradali”, rekla je Dobrić.

Vlast je izračunala da šteta od poplava na području Bijeljine iznosi 200 miliona eura, što je deset godišnjih budžeta grada.

Uz pomoć donatora, infrastruktura i najugroženiji objekti su popravljeni. Nasip na Savi je završen, ali onaj na Drini, tvrde gradske vlasti, još nije.

Vlado Simeunović, savjetnik gradonačelnika Bijeljine, rekao je: “Otprilike kad je hiljadu metara kubnih u sekundi, Drina je puna, a kad je tri hiljade, onda je poplava. Ili dvije hiljade, četiri, i to smo imali. Tako da ćemo imati ponovo poplave.”

Stanovnici Velinog Sela posebno su zbog toga zabrinuti. Nakon decenija uzaludnog rada, mnogi su odlučili krenuti ispočetka. Drugi, pak, žele da u toplini doma sačekaju kraj.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Zahvaljujući brojnim rafterima, radioamaterima i ljudima dobre volje, umanjene su žrtve i štete tokom majskih poplava.

Published On 13 May 2015

Nakon poplava koje su pogodile regiju, postavlja se pitanje jesu li odgovorni izvukli bilo kakvu poruku iz nesreće.

Published On 12 May 2015
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO