DF traži policijsku istragu javnih preduzeća

DF poziva stranke u Vladi Federacije da zajedno rade na reformama (Al Jazeera)

Demokratska fronta, politička stranka u Bosni i Hercegovini, pozvala je finansijsku policiju da iznese nalaze o poslovanju preduzeća u većinskom vlasništvu bh. entiteta Federacije BiH prije imenovanja njihovih novih upravljačkih struktura.

Ova stranka, čiji ministri vode četiri ministarstva u Vladi Federacije, insistira na identificiranju odgovornih za gubitke koji se, kažu, mjere milionima eura.

Pozvali su sve ministre i stranke u Vladi Federacije da zajedno rade na reformama, jer je, kako su kazali, socijalno stanje u tom bosanskohercegovačkom entitetu je veoma ozbiljno.

Poziv strankama

Dopremijer FBiH i ministar trgovine Aleksandar Remetić je rekao: “Koalicija će izgubiti svoj značaj ako ne počnemo implementirati reforme. Pozivamo kolegice i kolege, ministrice i ministre, i iz Hrvatske demokratske zajednice BiH, da radimo na implementaciji programa, da radimo na kreaciji implementacije reformi”.

Oglasili su se i iz Stranke demokratske akcije, rekavši da podržavaju poziv DF-a da finansijska policija uđe u javna preduzeća. 

“Finansijska policija, ali i drugi istražni organi, mogu ući u javne kompanije i bez našeg poziva, odnosno po službenoj dužnosti. Mi ih pozivamo da to rade”, kazao je Aljoša Čampara, ministar unutrašnjih poslova FBiH.

“U ovom trenutku bilo bi neprimjereno abolirati neke upravljačke strukture koje evidentno prave gubitke u višemilionskim iznosima. O tome Vlada Federacije BiH treba raspravljati i donositi odluke i sasvim je prirodno da Vlada Federacije BiH, kao kolektivni izvršni organ, donosi odluke o tim javnim preduzećima. Naravno, te odluke moraju biti u skladu sa zakonom”, poručio je Čampara.

Izvor: Al Jazeera