Zaev za AJB: Ispisali smo historiju multietničkog Balkana

Vođa makedonskog opozicionog Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM), Zoran Zaev, zatražio je hitnu ostavku premijera Nikole Gruevskog na masovnim demonstracijama u Skoplju na kojima su se okupili deseci hiljada građana.

Dok su se makedonske i albanske zastave vijorile u prvim redovima, Zaev je poručio da se istina o korupciji vlasti izlila na površinu, što je vidljivo u rijekama ljudi koje su stigle na proteste iz Skoplja i cijele Makedonije.

Zaev je poslije demonstracija rekao za Al Jazeeru: ”Već tri i po meseca na jedan neuobičajen način mi kao opozicionari, našim dokazima i argumentima pokazali smo svo zlo koje je naša Vlada radila. Vrhunac je ovaj građanski protest kojim mislim da smo ispisali istoriju, ali ne samo makedonsku, nego balkansku, multietničkog Balkana. To je najglasnija moguća poruka.”

Vođa SDSM-a je rekao da građani traže ostavku Gruevskog, javnog tužilaštva i rukovodilaca Makedonske radio-televizije.

Zaev je kazao za Al Jazeeru da će se njegova stranka, ukoliko dođe na vlast, zajedno sa ostalima ”boriti za slobodu, demokratiju, kvalitet života, da naša deca… ne napuštaju rodnu zemlju. Ali isto tako ono što smo želeli da poručimo kako će transpraentnost biti naša svakodnevnica, kako će raditi pravosuđe, kako će raditi mediji. Ovaj naš narod zaslužuje to da čuje”.

S druge strane, najavivši sutrašnji kontraprotest ispred Sobranja, vladajuća VMRO-DPMNE saopštila je da neće dozvoliti da se destabilizuje zemlja.

Gruevski je kritikovao Zaeva, rekavši da vođa opozicije želi da dođe na vlast na nedemokratski način.

Nakon završetka protesta, nekoliko stotina građana ostalo je da kampuje ispred zgrade Vlade,  dok, kako kažu, Gruevski ne podnese ostavku.

Među njima su mladi, studenti, ali i stariji građani nezadovoljni radom vlasti.

Za sutra je najavljen novi susret vođa stranaka u Makedoniji, koji će, uz pomoć ambasadora država EU-a i SAD-a tražiti rješenje za izlazak iz krize.

Gruevski i Zaev u utorak će se sastati u Strasbourgu na pregovorima o stabilizaciji pod pokroviteljstvom Evropskog parlamenta.

Budućnost Makedonije

U ranijem obraćanju demonstrantima, Zaev je kazao: ”Namučili smo se da istina ugleda svjetlo dana. Cijelu deceniju se mučimo da pomognemo da ona izađe na površinu”.

Rekao je kako se premijer ”surovo obračunavao sa neistomišljenicima. Slao ih je u zatvor, rušio im objekte, krao od građana cijele zgrade i parcele, instalirao se u policiju i sudstvo…” 

Novinarka Al Jazeere Milka Smilevska javila je da su se okupljenim ranije obratili i novinari, studenti, aktivisti za ljudska prava, ali i bivši makedonski diplomata Nikola Dimitrov, koji je, između ostalog, sa Grčkom pregovarao o imenu Makedonije.

Dimitrov je poručio da je vrijeme da svako preuzme odgovornost za ono što je uradio i da se administracija mora osloboditi partijskih utjecaja, te da na pozicije trebaju doći sposobni ljudi, koji će moći raditi svoj posao.

Prisutnima se ranije obratilo dvoje studenata, Makedonac i Albanka, svako na svom maternjem jeziku.

”Organizatori žele dati multietničku dimenziju protestima i reći da su ovo dvoje govornika budućnost Makedonije”, javila je Smilevska.

Makedonska zastava vijori se na protestima zajedno sa albanskom, turskom i drugim.

”Jednu poruku su poslali studenti, a to je da Makedonija treba biti demokratska i slobodna zemlja gde će svi imati jednake šanse, da partijska knjižica nije karta za uspeh”, javila je Smilevska.

Reditelj Aleksandar Popovski je poručio da je “nešto trulo u državi Makedoniji”.

“Protestujem protiv svih nepravdi koje su napravljene”, rekao je Popovski.

Džabir Derala iz NVO Civil rekao je da građani više neće da se savijaju i da je vrijeme da Gruevskog strpaju u zatvor.

“Naš život je zatvor. Ostavka”, uzviknuo je on, dok ga je masa podržala uzvicima i aplauzima.

Dodao je da su policajci ubijeni u Kumanovu iskorišteni kao “topovsko meso”, a njihova djeca ne spavaju jer im je Gruevski kuće zavio u crno.

Opozicioni SDSM do sada je 33 puta javno objavio različite snimke navodnih prisluškivanih telefonskih razgovora u okviru projekta “Istina o Makedoniji”. 

Optužili su vlast za zloupotrebu položaja, korupciju i nezakonito prisluškivanje 20.000 građana, među njima brojnih političara, novinara i pravosudnih dužnosnika.

Premijer Gruevski ranije je izjavio kako neće podnijeti ostavku i optužio opoziciju da koristi montirane snimke i  pokušava destabilizovati državu.

Petar Šilegov, glasnogovornik SDSM-a je poručio:”Danas treba biti poruka demokratije koju će građani uputiti, jednu silnu poruku vladajućoj stranci i Gruevskom – da je stvar završena što se njegove političke karijere tiče, da građani žele natrag svoju državu, ono što smo nekada bili – lider regiona u demokratiji i evropskim integracijama.”

SDSM je glavni stub oko kojeg se skupljaju opozicione stranke, nevladine organizacije i građanska udruženja koji podržavaju njihovu ideju da sadašnja vlast odstupi.

Demonstranti traže da premijer Nikola Gruevski ode, jer, kako navode, vlada zemljom na koruptivan i kriminalan način već devet godina.

 

Kontraprotesti u ponedjeljak

Pristalice vladajuće stranke VMRO-DPMNE najavile su okupljanje u ponedjeljak, također na platou ispred zgrade Vlade.

“Skup u ponjedjeljak uputit će nekoliko jasnih poruka – Makedonija je naša domovina koja zaslužuje stabilnost, prosperitet i bolju ekonomsku budućnost. Ovaj skup jasno će pokazati da samo putem demokratskih izbora narod odlučuje ko će biti na vlasti, a ko u opoziciji. Građani će jasno i glasno reći da su protiv nasilnih demonstracija i crnih scenarija za destabilizaciju Makedonije”, rekao je Ivica Konevski iz VMRO-DPMNE-a.

Dio pristalica opozicije je najavio da neće otići sa platoa dok aktuelna vlast ne podnese ostavku.

Prošle sedmice, na sastanku sa ambasadorima SAD-a i država EU-a, vođe najvećih stranaka u Makedoniji su rekle da podržavaju samo mirne proteste.

Demonstracije dolaze nakon što je opozicija u 33 navrata objavila snimke za koje tvrdi da dokazuju korupciju vlasti, dok VMRO-DPMNE tvrdi da su snimci montirani te da je vođa opozicije, Zoran Zaev, u funkciji stranih interesa.

Nakon diplomatskog pritiska na vlasti, prošle sedmice ostavke su podnijeli ključni saradnici premijera Gruevskog, donedavna ministrica policije, Gordana Jankulovska, ministar transporta Mile Janakieski i šef kontraobavještajne službe Sašo Mijalkov.

U jednoj od opozicionih ”bombi”, Zaev je direktno optužio Gruevskog da je stvorio krizu u zemlji. Iz VMRO-DPMNE su kazali da su snimci montirani.

Protesti dolaze i nakon okršaja policije i oružane grupe u Kumanovu proteklog vikenda, u kojem je poginulo osam policajaca, dok je 37 povrijeđeno.

Deset pripadnika oružane grupe je ubijeno, a 30 se predalo i određen im je pritvor. 

Nema potvrde da li je uhapšen jedan od napadača koji je pobjegao policiji. 

Izvor: Al Jazeera