Srbija: Uvozno mlijeko obara cijenu otkupa

Od kada je Evropska unija ukinula kvote za proizvodnju mlijeka kako bi omogućila mljekarima proizvodnju u neograničenim količinama, u Srbiji se uvoz ovog proizvoda udvostručio, a otkupna cijena pala.

Novinarka Al Jazeere Jelena Glušac je istraživala može li država zaštititi domaće proizvođače i da li je evropski propisi u tome sprečavaju.

Iako proizvode kvalitetno i već godinama su prisutni na tržištu, vrijednost mlijeka sa farmi u Srbiji pada.

Domaći proizvođači kažu da ukidanje ograničenja proizvodnje evropskim mljekarima spušta otkupne cijene njihovog proizvoda.

Vasa Džigurski iz Udruženje mlekara Srbije je kazao: “Pre ukidanja kvota je bila 35-36 evrocenti, a sad je daleko manje. Videćemo. Ne bih licitirao, sad je nešto snižena cena, sad smo u fazi nekih pregovora, ovo još nije klasično skidanje. U stvari jeste, ali videćemo kako će se odraziti. Sačekajmo mesec-dva, pa ćemo biti pametniji”.

Farma porodice Džigurski u Bečeju mlijeko proizvodi 70 godina. Ovu 2015, Džigurski će pamtiti kao jednu od težih. Iako 700.000 litara mlijeka najvećeg kvaliteta svake godine proda Imleku, sada brine za budućnost. Nema dilema o tome ko i kako problem treba da riješi.

“Da država Srbija zaštiti svoj proizvod. To je nešto što je osnovno. Toliko malo svojih proizvoda imamo i ako ćemo sad dozvoliti da ti proizvodi idu u neravnopravnu utakmicu, a zna se šta su elementi neravnopravne utakmice – status stočara u Evropi i status stočara kod nas”, ocijenio je on.

Subvencije i krediti

Subvencije i povoljni krediti je ono što u Ministarstvu poljoprivrede mogu da ponude.

Ministarstvo, međutim, upozorava da na te mjere više neće imati pravo kada Srbija postane dio Evropske unije. Zato proizvođačima savjetuju udruživanje. 

Pomoćnik ministra poljoprivrede Nenad Katanić je rekao: “Po mojoj informaciji, postoje neki regioni, neke mlekare koje su određeni broj proizvođača mleka otkazale.

Njihov izgovor je da se radi o kvalitetu mleka, o malim proizvođačima gde oni ne vide svoj interes. Moram da napomenem da mlekare u Srbiji su privatno vlasništvo i da je teško da država ili Vlada utiče na njihovu poslovnu politiku”.

Izvjesno je, kažu u ovom ministarstvu, da određeni broj malih proizvođača mlijeka u novonastaloj reorganizaciji neće opstati i da treba da se preorijentiraju na preradu za lokalna tržišta. Predstojeća utakmica biće teška i ozbiljna.

“Sve mleko proizvedeno na farmama Evropske unije ima oznaku ekstra klase. A takvo mleko proizvodi se i u Srbiji. Međutim, za razliku od EU, Srbija nudi i kvalitetno i manje kvalitetno mleko. Zato ukidanje kvota mnogi vide kao šansu za uvođenje reda na tržište”, javlja Glušac.

U Ministarstvu najavljuju da bi do kraja godine trebalo da bude otvorena Nacionalna referentna laboratorija za ocjenu kvaliteta mlijeka čime bi se, kažu, proizvođači podstakli na to da u posao još više ulažu.

Nacionalna asocijacija prerađivača mlijeka za sada se ne oglašava. U vezi sa aktuelnom situacijom, poručili su, javnosti će se obratiti poslije sastanka Upravnog odbora.

Koliko će proizvođača mlijeka u Srbiji nastaviti s tim poslom, zavisit će, između ostalog, i od tog odgovora.

Izvor: Al Jazeera