Albansko selo između blagostanja i opasnosti

Erupcija plina prošlog mjeseca uništila je veliki broj kuća u selu Marinze u središnjoj Albaniji. 

Mještani čije se kuće nalaze nedaleko od bušotine kanadske kompanije Bankers Petroleum još se ne mogu vratiti svojim domovima.

Krateri i blato jedino je što se može vidjeti u dvorištima kuća. Ono što su mještani  gradili godinama, uništeno je prošlog mjeseca u samo nekoliko minuta, u erupciji plina.

Gone Shahini, majka četvero djece, kaže da nikada ranije nije pomislila napustiti svoju kuću i selo – do sada.

Zagađeni zrak, voda, tlo…

“Bojimo se, ne znamo šta će se dogoditi. Ispod moje kuće nalazi se velika rupa. Bojimo se da će se eksplozija ponoviti. Trenutačno smo kod moje sestre jer nas je ovdje strah spavati. Više ne možemo živjeti ovdje”, kaže ova stanovnica sela.

U selu Marinze ima blizu 600 kuća. Nakon prošlomjesečne erupcije nakupljenog plina 44 su proglašene nedovoljno sigurnim za stanovanje, a 40 ih je oštećeno.

Vlasti su zbog onečišćenja vode, tla, zraka i oštećenja na objektima naredili evakuaciju naselja udaljenog stotinjak metara od  bušotine.

Međutim, i mještani ostalih naselja kažu da osjećaju posljedice, javlja reporter Al Jazeere Avni Ahmetaj.

“Zrak je previše zagađen, ne znamo šta se događa, ali više ne možemo podnijeti ovo, država treba poduzeti mjere”…”Riječ je o našim životima, nemamo više kuda”…”I naše kuće su teško oštećene, djeca su nam u opasnosti. Ne znamo gdje da idemo i kome da se žalimo”, žale se mještani.   

Predstavnici kanadske kompanije Bankers Petroleum, kojima je albanska Vlada dala na korištenje ovo naftno polje,  kažu da će nadoknaditi pričinjenu štetu.

A do tada će svaki stanovnik sela koji je morao napustiti kuću dobivati blizu 18 eura dnevno.

Neki u blagostanju, a neki strahuju

“Taj incident bio je nepredvidiv. Tijekom bušenja naišli smo na određenu količinu ugljik dioksida koji je ubrizgan prije mnogo godina i u međuvremenu je migrirao. Kada smo naišli na taj plin, počeo je nekontrolirano izlaziti na površinu. Aktivirali smo plan za izvanredne situacije i preuzeli odgovornost. Nadoknadit ćemo cjelokupnu štetu”, kaže Adriatik Golemi iz Bankers Petroleum.

Prema podacima kompanije, samo prošle godine izvađena je nafta u vrijednosti više od 440 milijuna eura. Tada su u državni proračun na ime raznih poreza uplatili, kažu, više od 88 milijuna eura.

Ipak, dio stanovnika sela smatra da im je nafta donijela samo opasnost i zagađenje. Čekaju odštetu.

“Vrlo je teško, imam 55 godina i ne mogu sama izgraditi kuću. Kompanija nam je obećala nadoknaditi cjelokupnu štetu. Nadamo da će održati obećanje”, kaže Gone Shahini. 

Za manji dio mještana, nafta koja se nalazi gotovo 1.500 metara ispod njihovih imanja, donijela je blagostanje. Godišnje dobivaju blizu milijun i 766 tisuća eura nadoknade za eksploataciju nafte.

Izvor: Al Jazeera