Zaev optužio Gruevskog za kreiranje sukoba

Opozicioni Socijaldemokratski Savez Makedonije (SDSM), objavio je nove snimke navodnih razgovora Vladinih funkcionera, a vođa ove stranke Zoran Zaev, direktno je optužio makedonskog premijera Nikolu Gurevskog da je stvorio krizu u zemlji te ponovo pozvao građane da izađu na narodni miting zakazan za 17. maj u Skoplju.

S druge strane, vladajuća VMRO-DPMNE Nikole Gruevskog, oštro je reagovala na ove optužbe i navela da ovim, kako je rečeno, kreiranim razgovorima Zaev želi unijeti nemir među građanima.

Pozvala je građane i da “jasno i nedvojbeno pokažu Zaevu da mu nećemo dozvoliti da urušava državu, međuetničke odnose i da se igra s budućnošću zemlje”.

Reporterka Al Jazeere, Milka Smilevska, iz Skoplja izvještava da je na današnjoj konferenciji Zaev pustio snimak razgovora, navodno između sada već bivše ministrice policije Gordane Jankulovkse i šefa kabineta premijera.

„Čuje se kako navodno šef kabineta kaže „A, rat da imamo?“, na šta Jankulovska odgovara: ”Ako ćemo pokazati ko je jači, za sat vremena bi ih pregazili… Ali, posao je da ne pokazujemo sada mišiće”.

Na konferenciji je puštena i snimka razgovora, navodno, između direktora tajne službe koji je prošle sedmice podnio ostavku, Saše Mijalkova sa nepoznatim sagovornikom dok se u pozadini čuju muzika i slavlje, kao i pucnji iz vatrenog oružja.

“Dobro čujte, ovo nije Divlji zapad, ovo je Republika Makedonija. Čovjek koji govori nije kauboj iz filmova već bratanac Nikole Gruevskog koji je devet godina bio direktor DBK-a. Kalašnjikovi i pucnjevi su iz oružja državnih sigurnosnih snaga Makedonije, zloupotrebljeni u rukama paravojnih struktura koje vježbaju, obučavaju se i haraju zemljom pod komandom Saše Mijalkova za ciljeve Nikole Gruevskog”, naveo je Zaev.

Obračuni i prijetnje

Rekao je i kako objavljeni razgovori pokazuju da ljudi koji su na vlasti nisu za istinski suživot u Makedoniji, već da pokazuju otvoreni antagonizam i netrpeljivost prema albanskoj zajednici u zemlji.

„Isto tako u razgovorima koji su danas objavljeni čuje se kako su bezbednosne strukture, koje su bile pod kontrolom sada bivšeg šefa tajne policije i bivše ministarke policije koji su podneli ostavke prije nekoliko dana, zloupotrebili svoju poziciju“, javlja Smilevska.

Smilevska dodaje da se u jednom od razgovora može čuti da je na lokalnim izborima u Strugi prije dve godine, tjelohranitelj Saše Mijalkova stavljao pištolj na glavu jednog partijskog aktiviste, a za to nije bio sankcionisan.

„Isto tako čuje se kako je obezbeđenje Nikole Gruevskog pretuklo jednu grupu od 20 pripadnika specijalne jedinice zbog njihovih ličnih nesuglasica, te kako su imali nameru i plan da se obračunaju sa svim neistomišljenicima, između ostalog i sa novinarima.“

Protesti u Skoplju

Zaev optužuje Gruevskog i Mijalkova za neovlašteno prisluškivanje građana Makedonije, te je najavio protest koji će, kako je rekao, trajati do odlaska aktuelne vlasti.

On je najavio da će 4.600 aktivista ostati da spava na skopskim ulicama 17. maja kako bi se održao kontinuitet protesta i sutradan za kada je okupljanje najavila vlast.

Izrazio je očekivanje da vlast neće organizovati najavljeni kontramiting u nedjelju, 18. maja, i dodao da SDSM neće dozvoliti bilo kakve provokacije.

“Ako je vlast neodgovorna mi smo odgovorni. Učinit ćemo sve da ne dođe ni do kakvog incidenta. Imamo plan kako to da uradimo”, rekao je Zaev.

SDSM već neko vrijeme objavljuje snimke razgovora, a iz stranke tvrde da imaju više od 100.000 transkripata, više od 18.000 SMS poruka, više od 12.000 telefonskih brojeva, te da je 10.000 stranica već dostavljeno Javnom tužilaštvu.

Iz VMRO-DPMNE kažu da su audiosnimci montirani te da vođa SDSM-a radi za strane naručioce.

Izvor: Al Jazeera i agencije