Blokirani dijelovi Kumanova, potraga za odbjeglim napadačem

Policijska uprava u Kumanovu od noćas je pod jakim policijskim osiguranjem, a dio ulica oko nje blokiran je za saobraćaj.

U dijelu grada oko policijske uprave locirano je više ključnih objekata, državnih i lokalnih institucija i ustanova.

Glasnogovornik makedonskog MUP-a Ivo Kotevski izjavio je za državnu novinsku agenciju MIA da se preduzimaju mjere za sigurnost u Kumanovu.

Iz policije u Kumanovu, koja ne dozvoljava snimanje zatvorenih ulica, lokalnim medijima je rečeno da će više informacija biti saopćeno tokom dana.

“Imamo pojačano osiguranje zbog najava za narušavanje bezbjednosti u ovom dijelu grada, na ovim ulicama. Raspoređena su borbena vozila, pripadnici specijalne jedinice i uniformirani policajci. Ovo je rezultat analize policije na terenu i nadam se da će se, nakon utvrđivanja stanja – da li je opasnost realna ili ne, normalizirati saobraćaj na dvije zatvorene ulice“, rekao je Zoran Damjanovski, gradonačelnik Kumanova .

Noć u Kumanovu protekla je mirno.

Ahmeti posredovao u predaji oružane grupe

“Policija u ovom trenutku ne želi reći šta je razlog – sve što su spremni reći je da preuzimaju bezbednosne mere iz preventivnih razloga. Međutim, u javnosti se nezvanično govori da je policija imala informacije da se pripremao napad na policijsku stanicu u gradu, i da pretnje dolaze od jednog od privedenih pripadnika oružane grupe koji je uspeo pobeći policiji. Policija ovo, ponavljam, za sada nije potvrdila”, javlja Al Jazeerina reporterka Milka Smilevska.

Mediji su ranije prenijeli kako policija intenzivno traga za jednim pripadnikom naoružane grupe sa kojom su se sukobili prošlog vikenda, koji je bio uhapšen, ali je policiji pobjegao prilikom rekonstrukcije događaja vezanog za napad na karaulu Gošince.

“Policija je potvrtila da je jedan pripadnik oružane grupe pobegao kad su ga odveli na teren, u selo Brest u blizini granice sa Kosovom, u momentu kad je policija je od njega tražila informacije gde je sakriveno oružje koje su uzeli od policije u napadu na karaulu kod Gošinca pre tri nedelje. Sada nije jasno dali se on nalazi na severu Makedonije ili na Kosovu”, javlja Smilevska.

Radio televizija Kosova emitovala je razgovor sa Sulejmanom Osmanijem, pripadnikom oružane grupe iz Kumanova, koji je u bjekstvu.

Al Jazeera ne može nezavisno potvrditi autentičnost objavljenog audiosnimka u kojem je opisao šta je prethodilo predaji.

“Pucali smo u vrata, kako ih ne bismo pustili unutra. Kada smo uvidjeli da ćemo svi umrijeti, odlučili smo se probiti kroz vrata i ubiti ih koliko uspijemo. Na kraju, i oni će ubiti nas. Nije bilo druge opcije. U tom trenutku tražili smo broj Alija Ahmetija [vođe stranke DUI, članice vladajuće koalicije], od OSCE-a ili novinara. Našli su broj. U posljednjem trenutku Sokol je razgovarao sa Alijem. Rekao nam je, ‘ako se predate, razgovaraću s OSCE-om i sve će se zaustaviti”, kazao je Osmani. 
 
Čelnik vladajuće albanske partije DUI, Ali Ahmeti, dao je intervju o oružanom sukobu proteklog vikenda, i njegovoj ulozi u posredovanju da se pripadnici grupe predaju, o čemu su, rekao je, sve relevantne osobe bile obaviještene.

Ovako je opisao trenutak kada je dobio poziv od jednog od pripadnika oružane grupe.

”Obratio mi se sa ‘presjedniče’. Rekao sa mu – ‘izvoli’. ‘Na mjestu događaja sam, molim te pomozi nam’. Pitam, ‘kako da ti pomognem?’ Ja sam mislio da me zove neko izvan kruga gdje se vodio okršaj.  Rekao mi je, ‘molim te pomozi mi, zato što sam ja tu unutra, u borbi!’ Iskreno, i sad se ježim, sav sam se tresao. Pitam, ‘gdje si’, kaže – ‘tu, u borbi’. ‘Kako da ti sad ja pomognem?’ Kaže – ‘otvori nam put da pobjegnemo odavde, zato što smo mnogo pogriješili i nikad više nećemo ponovo napraviti ovu grešku’.

Novi podaci o akciji policije

Ured makedonskog državnog tužioca u petak je objavio da su nakon sukoba s policijom prošlog vikenda pronađena tijela desetorice pripadnika oružane grupe, a ne 14 kako su vlasti ranije izvještavale.

Osim podataka o broju ubijenih, kontradikcije postoje i u pogledu svrhe, provođenja akcije i vremena njenog dvijanja, prenosi Reuters.

Glasnogovornik Ureda je kazao za Reuters da su “pronađena tijela desetorice članova terorističke grupe”.

Na pitanje o kontradikcijama, glasnogovornik Ministarstva unutrašnjih  poslova Ivo Kotevski je odgovorio da su prvi brojevi bili “preliminarni” te da ih je “policija dobila na mjestu događaja”.

Prošlog vikenda u kumanovskom naselju Tode Mendol policija se sukobila sa naoružanom grupom.

Tom prilikom je poginulo osam policajaca i 10 pripadnika naoružane grupe. Privedeno je ukupno 30 pripadnika te grupe i određen im je jednomjesečni pritvor.

U međuvremenu je komisija sastavljena od predstavnika Vlade i Općine Kumanovo počela procjenu štete na kućama u naselju koje je bilo evakuirano i teško stradalo u akciji.

Vlada je najavila stopostotno pokrivanje štete.

Izvor: Al Jazeera i agencije