Bugarska vojno jača granicu sa Makedonijom

Bugarski vojnici su spremni zaustaviti moguće napade, kazao je Borisov (EPA)

Bugarska je pojačala vojne snage na granici sa Makedonijom zbog političke krize u toj zemlji i posljednjih događaja u Kumanovu, javili su makedonski mediji.

Ovo je, kako se navodi, mjera predostrožnosti bugarskog premijera Bojka Borisova radi eventualnog zaustavljanja talasa izbjeglica.

Kako je Borisov rekao, vojnici su spremni zaustaviti i moguće terorističke napade, prenosi Tanjug.

“Vojska je na granici i priprema taktiku za slučaj da se stanje u Makedoniji pogorša”, rekao je Borisov u Parlamentu Bugarske.

Bugarska je, kazao je, spremna u slučaju potrebe primiti blizu 90.000 Makedonaca koji imaju bugarske pasoše.

Doktor međunarodnih odnosa na Univerzitetu u Oxfordu i bivši direktor Evropskog vijeća za vanjsku politiku u Sofiji Dimitar Bečev ne očekuje veliki val izbjeglica ukoliko sukob, kako kaže, ostane na lokalnom nivou.

Val izbjeglica

On je podsjetio da vala izbjeglica nije bilo ni 2001, kada je Makedonija bila na rubu sukoba velikih razmjera, koji je i tada bio uspješno lokaliziran.

“Dugoročnija opasnost se krije u eventualnoj destabilizaciji Makedonije. Cjelokupna nestabilnost će je još više izolirati, što će se odraziti i na Bugarsku”, rekao je Bečev.

Po njegovim riječima, izolacija Makedonije je tokom posljednjih sedam godina u raskoraku sa bugarskim interesima. Čak i da nema direktne prijetnje, izoliranje Makedonije od eurointegracija, njeni problemi sa demokratizacijom i nazadovanje preko autoritativnog rukovođenja indirektno pogađaju Bugarsku.

“Ako se dublje pogleda, današnji problemi u Makedoniji su povezani sa korupcijom, klijentelizmom, korištenjem vlasti za lične, porodične i interese određenih grupa. To su problemi, ali ne međuetnički”, kaže Dimitar Bečev.

Izvor: Agencije