BiH ispunila uvjete Moneyvala

Usvojen je i prijedlog budžeta za 2015. godinu u iznosu od blizu 800 miliona eura (Al Jazeera)

Zastupnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine usvojio je izmjene Krivičnog zakona. Time su ispunjeni uvjeti Moneyvala, odnosno eksperata Vijeća Evrope za borbu protiv pranja novca i finansiranja terorizma.

Izmjenama i dopunama Zakona, između ostalog, predviđene su strože kazne za krivična djela trgovine ljudima te se organizirana međunarodna trgovina ljudima propisuje kao posebno krivično djelo, a u zakon se uvodi i krivično djelo “prisilni nestanak“.

Zastupnici nisu podržali Rezoluciju o Sutorini, kojom bi ovaj dom ocijenio štetnim Prijedlog ugovora o državnoj granici između Bosne i Hercegovine i Crne Gore.

Predlagač rezolucije bio je zastupnik Denis Bećirović iz Socijaldemokratske partije (SDP BIH), a za nju je glasalo sedam zastupnika, 17 ih je bilo protiv te dva suzdržana.

Usvojen prijedlog budžeta

Bećirović je predložio rezoluciju kojom se, između ostalog, predlagalo da Zastupnički dom PSBiH ocijeni “neprihvatljivim, neutemeljenim i štetnim Prijedlog ugovora o državnoj granici između BiH i Crne Gore, koji je utvrdilo Vijeće ministara BiH početkom novembra 2014, a prema kojem bi Sutorina trebala voljom državnih organa BiH trajno ostati u sastavu Crne Gore“. 

Zastupnici su vodili iscrpnu raspravu i o Sutorini, a Bećirović je kazao da se “raspravljalo o velikoj nepravdi prema državi BiH i svim njenim građanima”.

Usvojen je i prijedlog budžeta za 2015. godinu u iznosu od blizu 800 miliona eura.

Izvor: Al Jazeera i agencije