Pavlaka uzrok trovanja u vrtićima

Nije poznato kako je pokvarena pavlaka došla do djece (Al Jazeera)

Uzrok trovanja 217 djece u vrtićima Javne ustanove Djeca Sarajeva, koji su pomoć na Kliničkom centru Univerziteta Sarajevo tražili zbog simptoma trovanja hranom, jeste salmonela koja je pronađena u pavlaci, potvrđeno je u Zavodu za javno zdravstvo Kantona Sarajevo.

Rezultate dobijene mikrobiološkim analizama za sarajevski portal Klix.ba je potvrdila Snježana Balta, direktorica Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo, koja je istakla da je salmonela put do djece pronašla kroz ovaj proizvod.

“Pavlaka se nalazila u svim jelima u kojima je pronađena salmonela, odnosno u obroku sa tjesteninom, u legiranom špinatu, ali i prilikom mazanja iste na kriške”, kazala je Balta za Klix.ba.

Zasad nije poznato kako je pokvarena pavlaka došla do djece u sarajevskim vrtićima.

Dio roditelja djece koja su otrovana salmonelom prošle sedmice dali su potpis za podizanje tužbe protiv JU Djeca Sarajeva i direktorice te ustanove Mirjane Jovanović-Halilović.

Tužba roditelja

Danka Zovko, predstavnica roditelja, kazala je za Al Jazeeru kako je 25 roditelja potpisalo da su saglasni sa podizanjem tužbe. Traže kažnjavanje odgovornih za trovanje, a to je, prema njima, u prvom redu direktorica Jovanović-Halilović.

Prije nekoliko mjeseci Javna ustanova Djeca Sarajeva potpisala je ugovor o dobavljanju hrane, tačnije mlijeka, proizvoda od mlijeka i jaja sa firmom Gold Mignon, istom kompanijom sa kojom je taj posao dogovoren 2011. godine.

Krajem aprila desilo se trovanje hranom u vrtićima ove javne ustanove, zbog čega je nekoliko desetaka djece zadržano na bolničkom liječenju. Nekoliko dana kasnije proglašena je epidemija zaraznog trovanja hranom, da bi kantonalni veterinarski inspektori donijeli Rješenje o zabrani obavljanja prometa namirnica animalnog porijekla firmi Gold Mignon. 

Inspekcija je utvrdila da navedena kompanija nije registrirana za skladištenje i distribuciju proizvoda životinjskog porijekla, te su poduzete prekršajne mjere u skladu sa zakonom. To je ustanovljeno ove sedmice, iako navedena kompanija godinama radi isti posao.

Gold Mignon je bio dostavljač hrane sarajevskim vrtićima i prije 2011. godine, a iz ove ustanove navode da je i tada bio evidentiran jedan slučaj trovanja salmonelom.

Trovanje salmonelom

“Posljednji evidentiran slučaj trovanja salmonelom bio je 2009. godine u vrtiću Skenderija i tačno je da je tada na jelovniku bio obrok makaroni sa sirom. Tačno je da je 2009. godine JU Djeca Sarajeva imala sklopljen ugovor s dobavljačem Gold mignonom d.o.o. Prema našim saznanjima, analize inspekcijskih organa ‘nisu pokazale’ prisustvo salmonele, a jedina instrukcija tadašnje direktorice bila je ‘mjera provjetravanja prostorija'”, navode iz JU Djeca Sarajeva, te dodaju kako “o poveznicama ova dva slučaja trenutno ne možemo govoriti”.

Prema bazi podataka Centra za istraživačko novinarstvo BiH (cin.ba), Gold Mignon je i ranije hranom životinjskog porijekla, sanitarnim potrepštinama, mlijekom i pićem snabdijevao brojne državne institucije.

Primjera radi, ova kompanija je Obavještajno-sigurnosnoj agenciji BiH dostavljala hladne napitke, pileće i pureće meso Međunarodnom aerodromu Sarajevo, a BH Telecomu meso i prerađevine od ribe.

Do ovogodišnjeg tendera svježe meso i proizvode od mesa, po tenderu iz 2011. godine, JU Djeca Sarajeva dobijala je od banovićke kompanije Redex, koja se bavi “unutrašnjom trgovinom na veliko i malo, svim vrstama prehrambene i neprehrambene robe, transportom robe/ tereta u putnom saobraćaju, te poslovima spoljnotrgovinskog prometa”.

Pobjeda na tenderu

Međutim, po tenderu od kraja februara taj posao je dobila firma Termag d.o.o. iz Rogatice, čiji je opis djelatnosti “šumarstvo i obrada drveta, prodaja i servis automobila, proizvodnja cigle i opeke, te hotelijerstvo”, pokazuju specijalizirani portali. Ova kompanija je, kada je riječ o hrani i piću, još pobijedila na tenderu Službe za zajedničke poslove institucija BiH za nabavku bezalkoholnih pića, čajeva i zamrznutog programa u vrijednosti od blizu 140.000 eura.

Iz JU Djeca Sarajeva navode kako se provodi postupak javne nabavke na godišnjem nivou putem otvorenog postupka, odnosno dobavljaču se dodjeljuje ugovor na godinu dana.

Hrana se za potrebe kuhinja naručuje prema rasporedu mjesečnog jelovnika, odnosno na dnevnoj bazi (hljeb), sedmično (povrće, voće, mliječni proizvodi i meso), a mjesečno ostali prehrambeni artikli za spremanje ručka.

U centralnoj kuhinji i čajnim kuhinjama svih vrtića se ostavlja uzorak hrane za analizu i čuva se do 72 sata. Analizu hrane u centralnoj kuhinji vrši Zavod za javno zdravstvo jednom sedmično, a u čajnim kuhinjama jednom mjesečno, kaže Jovanović-Halilović.

Izvor: Al Jazeera i agencije