MMF-BiH: Bez dogovora o novoj tranši kredita

Misija MMF-a završava posjetu Bosni i Hercegovini bez dogovora o novoj tranši kredita za tu zemlju.

Predstavnici MMF-a i Svjetske banke zadovoljni su razgovorima s predstavnicima bh. vlasti. Kažu da je evidentan i određeni, manji ekonomski oporavak zemlje, ali da Bosna i Hercegovina i dalje ekonomski zaostaje za razvijenim europskim zemljama.

Traže hitne strukturne i ekonomske reforme s naglaskom na reforme tržišta rada, zdravstvenog i penzionog sektora.

MMF obećava skori povratak u BiH kako bi se nastavili pregovori o eventualnim novim aranžmanima od kojih zavisi finansijska stabilnost zemlje.

Zeleno svjetlo

Podrška MMF-a ključni je element nove inicijative EU za BiH, koja je dala zeleno svjetlo za aktivaciju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Ni stend-baj aranžman, dogovoren s MMF-om 2012. godine, vrijedan 670 miliona eura, neće biti do kraja isplaćen, jer delegacija MMF-a nije dala zeleno svjetlo.

“Odmah poslije poplava smo dali dodatnu pomoć za saniranje šteta i od tada nismo bili u mogućnosti završiti uspješno niti jedan od pregleda aranžmana i to zbog nemogućnosti daljeg provođenja reformi koje su bile neophodne. Posebno neke od strukturalnih koje su bile postavljene kao uvjeti. Vjerujem da su i izbori utjecali na takvu situaciju jer su se održali u ovom periodu, poslije je potrajalo određeno vrijeme za formiranje nove vlade. Dakle s obzirom na to da strukturalne reforme nisu išle planiranim tempom niti u skladu s datim obećanjima nismo bili u stanju ni završiti preglede”, zaključio je šef misije MMF-a za BiH, Ron Van Rooden.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Međunarodni monetarni fond zadovoljan je finansijskom situacijom u Srbji i najavljeno je da bi ta institucija mogla da promjeni procjenu ekonomskog rasta te zemlje.U MMF-u kažu da Vlada Srbije treba da nastavi istim tempom ali ne najavljuju odmrzavanje plata i penzija.Ključno pitanje prve revizije trogodišnjeg aranžmana vrijednog 1.2 milijarde eura, da li će struja poskupeti, […]

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO