Makedonija utvrdila da su napadači s Kosova

Osam poginulih policajaca u akciji u Kumanovu su različitih etničkih pripadnosti, naglašava se u dokumentu (EPA)

Napad u Kumanovu počinila je jedna od “najopasnijih kriminalnih skupina s političkim ambicijama u regiji”, ističe se u ‘non-paperu’, koji je u utorak objavila Makedonska ambasada u Zagrebu i dodaje da je ta prijetnja uklonjena, a zemlja jedinstvena.

U posljednjih nekoliko godina članovi te grupe bili su upleteni u nekoliko napada, a protiv nekoliko njih izdani su međunarodni nalozi za hapšenje zbog ubistava i pljački, navodi se u dokumentu, prenosi agencija Hina.

Lideri grupe su kosovski državljani, članovi nekadašnje Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) i osnivači paravojnih struktura, koji, kako se naglašava, nisu uspjeli dobiti političku podršku.

Uklonjena prijetnja

Oni su napali i pograničnu stanicu makedonske policije na granici s Kosovom u Gosincima u aprilu.

Grupa je ušla u Makedoniju i smjestila se u Kumanovu, u namjeri da napadne državne institucije i strateške ciljeve u Makedoniji, te da stvori atmosferu straha i nesigurnosti.

Napadi su trebali početi sredinom maja, navodi Ambasada.

Makedonske vlasti naglašavaju da je sigurnosna prijetnja sada uklonjena, ali da je i dalje potrebna budnost. Ubijeno je 14 članova grupe, a 33 su u zatvoru. Istraga traje.

U ‘non-paperu’ se ističe da se ne radi o međuetničkom sukobu i da su politički faktori složni protiv ovakvih sigurnosnih prijetnji.

Naglašava se kako je osam poginulih policajaca u akciji u Kumanovu različitih etničkih pripadnosti.

Izvor: Agencije