Makedonija: Ostavka ministrice policije Gordane Jankulovske

Ministrica unutrašnjih poslova Makedonije, Gordana Jankulovska i ministar transporta i veza Mile Janakievski podnijeli su ostavke, potvrđeno je  Al Jazeeri.

Ostavku je podnio i Sašo Mijalkov, direktor Uprave za bezbjednost i kontraobavještajne poslove. Mijalkov je o ostavci pismeno obavijestio premijera Nikolu Gruevskog. U pismu je rekao da će ”uvijek biti tu za Makedoniju”.

U pismu ostavke, koje je dostavila premijeru Nikoli Gruevskom, Jankulovska je napisala: “U ovim teškim danima kada se Makedonija nalazi u dubokoj političkoj krizi vjerujem da će moja ostavka na funkciju ministra unutrašnjih poslova doprinijeti prevazilaženju iste”.

Premijer Gruevski večeras je Sobranju dostavio prijedlog za izbor dvoje novih ministara, unutrašnjih poslova i transporta.

Za ministra unutrašnjih poslova predložen je Mitko Čavkov, dosadašnji direktor Ureda za javnu sigurnost, a za ministra transporta Vlado Misajlovski, direktor jedne državne firme.

Predsjednik Sobranja za sutra je zakazao sjednicu za izbor novih ministara.

Diplomatski pritisak

”Ostavke dolaze nakon silnog diplomatskog pritiska na Vladu, na premijera prije svega. Jučer je imao susret s američkim ambasadorom i ambasadorima najmoćnijih evropskih zemalja”, javila je iz Skoplja reporterka Al Jazeere Milka Smilevska.

Jedna od preporuka ambasadora bila je da Vlada mora preduzeti odgovornost zbog snimaka koje objavljuje opozicija, a koji, kako tvrde opozicionari, ukazuju na korupciju vlasti.

Troje funkcionera koji su odstupili s dužnosti važe za najbliže saradnike premijera Gruevskog, koji su uz njega od augusta 2006.

Ostavke dolaze nakon incidenta u Kumanovu u kojem je u okršaju policije i oružane grupe ubijeno osam policajaca, dok je 37 njih povrijeđeno.

Snimci opozicije

U danima prije incidenta u subotu, u Skoplju i drugim gradovima širom Makedonije odvijali su se svakodnevni antivladini protesti na kojima su demonstranti tražili ostavke vlasti, između ostalog i Jankulovske.

Navodi o korupciji premijera, ministrice i Mijalkova bili su sadržani u brojnim snimcima koje mjesecima objavljuje makedonska opozicija u sklopu kampanje ”Istina za Makedoniju”.

Jedan od posljednjih snimaka koje je objavio vođa opozicione Socijaldemokratske partije Makedonije (SDSM), Zoran Zaev, o reakciji Vlade u slučaju ubistva mladića Martina Neškovskog 2011. godine, revoltirao je antivladine demonstrante.

U snimcima prisluškivanih telefonskih razgovora se čuje kako su Jankulovska i ostali zvaničnici policije vodili procedure rješavanja ovog slučaja, za koji su na početku tvrdili da se nije dogodio.

Ranije su objavljeni snimci o smrti novinara Nikole Mladenova, glavnog urednika i vlasnika lista Fokus, koji je poginuo u saobraćajnoj nesreći prije dvije godine.

Vlasti su ocijenile da se radi o nesretnom slučaju, bez otvaranja istrage. Policija je tvrdila da nije pronašla telefon Mladenova, a u razgovorima koje je vodila ministarica unutrašnjih poslova se čuje kako su ga locirali nakon nesreće signalom telefona.

Nakon objave opozicione ”bombe”, Gruevski je podržao pokretanje nove istrage o smrti Mladenova.

Dosadašnji ministar transporta, Mile Janakievski je bio impliciran u snimcima razgovora o uzimanju provizije u vrijednosti nekoliko destina miliona eura prilikom izgradje dva autoputa te kupovanju građevinskih parcela u elitnom naselju u Skoplju.

Ove afere su u uskoj vezi i sa samim premijerom, javila je Smilevska.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Tokom protesta zbog snimaka navodnih razgovora vrha vlasti o slučaju ubistva jednog mladića u Skoplju 2011. godine, došlo je do incidenata. Na ulicama glavnog makedonskog grada u sinoćnjim demonstracijama su povrijeđene desetine ljudi. Detaljinije u pregledu Milke Smilevske. 

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO