Kraj krize uvjet Makedoniji za EU

Makedonske vlasti nisu uvažile upozorenja koja su dobijale i nisu reagirale pravovremeno, ističe izvjestilac (EPA)

Stalni izvjestilac Evropskog parlamenta za Makedoniju Ivo Vajgl izjavio je da je zaustavljanje političke krize i nasilja u Makedoniji uvjet da ta zemlja ove godine dobije pozitivan izvještaj o mogućem početku pristupnih pregovora sa Evropskom unijom (EU).

Vajgl je Slovenskoj televiziji iz Brisela rekao kako očekuje da će EU sljedećih dana konkretizirati ono što može ponuditi Makedoniji, kako bi stabilizirala stanje, ali da makedonske vlasti moraju konstruktivno rješavati političku krizu, koja je kulminirala oružanim napadom u Kumanovu i pokazati “inkluzivnost” prema makedonskim Albancima, prenosi Hina.

Ocijenio je da je Kumanovo za incident izabrano zbog blizine srpske i kosovske granice i zbog većeg udjela albanskog stanovništva u tom gradu.

Ignorirana upozorenja

On je dodao da bi žrtava u toj tragediji, u kojoj je ubijeno osam policajaca i 14 napadača Albanaca, vjerovatno bilo manje da su makedonske vlasti uvažile upozorenja koja su dobijale i da su reagirali pravovremeno.

Vajgl je rekao da je teroristički “incident u Kumanovu” samo “vrh ledenog brijega” političke krize, koja u Makedoniji traje već duže vremena.

Zaustavljanje političke krize i nasilja uvjet je da se EU pozitivno postavi prema pitanju makedonske budućnosti, a ta je budućnost članstvo u Evropskoj uniji, rekao je Vajgl.

Podrška Brisela

Dodao je da bi u suprotnom podrška Brisela Makedoniji mogla izostati, kao i podrška Evropskog parlamenta (EP), nakon što je devet godina uzastopce donosio pozitivne godišnje izvještaje o napretku te države, upozorio je Vajgl.

Uprkos pozitivnim izvještajima EP-a, početak pristupnih pregovora s Makedonijom blokira Grčka, koja se protivi imenu te zemlje.

Vajgl je rekao da su za krizu u Makedoniji krivi, također, “neodlučnost” i “inertnost” Evropske unije i NATO-a u integriranju zemlje u te strukture.

Izvor: Agencije