Hrvatska prva po broju donatora organa

Hrvatska je prva zemlja po broju transplantacija u odnosu na broj stanovnika. U samom je vrhu i po drugim pokazateljima, na primjer relativno malim listama čekanja – na transplantaciju jetre se čeka samo 16 dana, na bubreg skoro godinu, dok se novo srce uglavnom presadi u roku 70 dana.

Al Jazeerina ekipa posjetila je jednu od zagrebačkih bolnica. Bolnički kreveti Jadranki Turković dobro su poznati. Novu priliku za život dobila je transplantacijom jetre. Zbog manjih komplikacija ponovno je hospitalizirana, no ubrzo bi trebala kući. 

“Sad će biti pet godina. Sad je došla ta voda, ispumpat će je i riješiti i idemo dalje”, kaže Jadranka Turković.

Optimistična je i Snježana Marić koja je prije nekoliko mjeseci prošla retransplantaciju.

“Ova se nije baš pokazala. Imala je puno lezija i morala se izvaditi”, kaže Snježana Marić.

Nova jetra stigla je za nekoliko dana. I da nije bila hitan slučaj, Snježana ne bi mnogo dulje čekala. Prosjek čekanja je gotovo dva tjedna.

Obnovljen odjel za transplantaciju

Mnogo dulje zaposlenici su čekali obnovu odjela na kojemu se odradi gotovo 45 posto transplantacija jetre u zemlji.

“Novim prostorima u ovoj se bolnici nadaju još malo popraviti ionako sjajnu statistiku Hrvatske kada je riječ o transplantaciji organa. Hrvatska drži broj jedan po transplantacijama jetre i bubrega, a druga je u svijetu po transplantaciji srca”, javlja Al Jazeerina reporterka Ana Mlinarić.

Za razliku od mirnog utorka, kažu liječnici, vikendom se zna dogoditi da satima ne izlaze iz operacijskih sala. Ključ hrvatskog uspjeha je, tvrde, dobra organizacija.

“Jedna ekipa obično počne na jednoj strani Hrvatske, onda kruži kombijem, vadi organe, a druge ekipe odmah ugrađuju. Znači, jedni za drugima transplantiraju organe. Posljednje što je bilo, mi smo imali četiri jetre za redom mi smo u roku 24 sata uspjeli to riješiti”, ukazuje kirurg Branislav Kocman.

Sada će, nadaju se biti još brži i učinkovitiji. U obnovu odjela i za medicinske uređaje utrošeno je gotovo 10 milijuna eura.

Organi uglavnom od mrtvih donatora

“Sve što je vezano s pacijentom koji je transplantiran ili je u procesu transplantacije ili nakon transplantacije da se sve odvija na jednom mjestu. Sada se svi liječnici vrte oko jednog pacijenta, a ne da pacijent ide okolo od jednoga do drugoga”, napominje Dinko Škegro, sanacijski upravitelj Kliničko-bolničkog centra Merkur.

U 90 posto slučajeva organi dolaze od mrtvih darivatelja.

“Hrvatska je prva po broju darivatelja po broju stanovnika. Uzor nam je bila Španjolska, ali evo – učenik je dostigao učitelja. Mislim da je ključ u dobroj medijskoj prezentaciji”, kaže Mirela Pandžić iz Udruge Transplant.

Zahvaljujući tome, od 350 do 400 pacijenata godišnje dobije priliku za novi život. Broj koji se iz godine u godinu povećava.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO