Destani: Mogući incidenti na jugu Srbije

Nema rizika od eksalacije nasilja, ocjenjuje Destani (Al Jazeera)

Zamjenik predsjednika općine Preševo Skender Destani procjenjuje kako nema rizika od dalje eksalacije nasilja, ali postoji mogućnost za prelijevanje incidenta na teritoriju juga Srbije.

Destani, koji je i predsjednik partije Demokratske unije doline, ovu ocjenu iznio je u razgovoru za Danas nakon napada u Kumanovu tokom vikenda, u kojem je poginulo 14 napadača i osam policajaca.

“Premijer Vučić u Srbiji nema problema sa antidržavnom opozicijom, što je, po mom mišljenju, problem Makedonije i Nikole Gruevskog”, ocijenio je Destani.

On smatra da samo neko sa lošim namjerama po suživot Albanaca, Srba i Roma može namjerno izazvati incident, ali da to sigurno ne želi niko iz Beograda.

Prijetnja regiji

Destani kaže da nije u kontaktu ni sa kim od albanskih političara sa Kosova, Makedonije i Tirane od izbijanja krize.

“Svi ćute”, kaže on.

“Nema glasa ni iz Skoplja od Alija Ahmetija, niti iz Prištine od Hašima Tačija, a ćute i političari iz Tirane. Ne razumem to ćutanje, jer u pitanju je opasnost koja preti čitavom regionu, pa i opštinama na jugu Srbije koje se naslanjaju na Makedoniju i Kosovo”, rekao je Skender Destani.

Iz Kumanova je u Preševu trenutno blizu tri stotine Albanaca, koji su smješteni kod rođaka i prijatelja.

“Od subote mi smo u Preševu pod izvesnom tenzijom i strahom, a kad ovo kažem, podjednako mislim na Albance, Srbe i Rome koji ovde žive”, rekao je Destani.

Izvor: Agencije