Ambasadori u Skoplju: Riješite konačno političke probleme

U Skoplju je održan sastanak između ambasadora zapadnih zemalja i Alija Ahmetija, lidera stranke DUI, koja je u vladajućoj koaliciji, a nakon toga i sastanak ambasadora sa vođom opozicionog Socijaldemokratskog saveza Zoranom Zaevom.

U ime svih ambasadora, talijanski ambasador Ernesto Bellelli je kazao: “Kao član koalicijske Vlade, DUI dijeli odgovornost za unapređenje demokratskih vrijednosti i načela. Prema tome, stranka ima dužnost da pomogne ojačati državne institucije i osigurati da se razotkrivena djela u potpunosti istraže, na transparentan i vjerodostojan način.”

Reporter Al Jazeere Boris Gagić, javlja da međunarodna zajednica traži da se konačno riješe politički problemi u Makedoniji.

”Oni traže da se unaprijedi demokratski život u Makedoniji, ostvari politički dijalog između vlasti i opozicije i riješe pitanja političkih ‘bombi’, koje dugo vremena u javnost pušta opozicija. Nismo čuli odgovor Alija Ahmetija na sve to, otišao je. Nismo čuli ni reakciju premijera Nikole Gruevskog”, javio je Gagić.

‘Bombe’ opozicije

Zapadni ambasadori jučer su razgovarali s premijerom Makedonije Nikolom Gruevskim i predsjednikom Đorgom Ivanovim.

Nedvosmisleno su poručili da su razočarani činjenicom da nije bilo reakcija vlasti nakon što je opozicija objavljivala prisluškivane razgovore, javio je Gagić.

Ambasadori su zatražili da se utvrdi odgovornost, ako je ima, te da odgovorni budu kažnjeni. Tvrde da će na taj način doći do deblokade euroatlantskog puta Makedonije.

Ivanov je zatražio da se odblokiraju euroatlantske integracije Makedonije, rekavši da bi tako došlo do stabilizacije i sigurnosne i političke situacije u državi.

Makedonska vlada sinoć je odlučila dodijeliti odštetu porodicama poginulih policajaca u Kumanovu u iznosu 70 hiljada eura.
 
Odštetu će dobiti i povrijeđeni policajci, ali i građani čije su kuće oštećene u okršaju policije i naoružane grupe.
 
Bit će nagrađeni pripadnici helikopterske jedinice, kao i ljekari i drugi medicinski radnici.
 
U roku sedam dana Vlada je obećala izlazak ekipa na teren, koje će napraviti procjenu štete.
 
Izvor: Al Jazeera
 
 

Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO