Kosovske vlasti osudile incidente u Kumanovu

Zvaničnici ponovili da Kosovo podržava multietničku Makedoniju (Reuters)
Zvaničnici ponovili da Kosovo podržava multietničku Makedoniju (Reuters)

Predsjednica Kosova Atifete Jahjaga, i premijer Isa Mustafa, u zajedničkom saopštenju izrazili su duboku zabrinutost i osudili svako učešće građana Kosova u, kako su rekli, incidentima u Makedoniji čiji je cilj destabilizacija Kosova i susjednih država.

Time je dovedena u pitanje sigurnost, a ugroženi su i životi i imovina građana, dodaje se u saopštenju.

Pozvali su na transparentnu istragu i ponudili pomoć institucija Kosova kako bi se utvrdila istina.

Ponovili su da Kosovo podržava multietničku Makedoniju.

Politički analitičar iz Prištine Belul Beqaj, za Al Jazeeru kaže da je dramatično stanje u Makedoniji posljedica dvije kompleksne situacije, međunarodne geostrateške i one unutar Makedonije.

“Ona je bila na ivici među unutrašnjeg makedonskog razdora i ta vlast je pokušala da na jedan manevarski i lukav način, taj unutarmakedonski konflikt prebaci na međunacionalni konflikt i mislim da je tu instrumentalizovano nekoliko ekstremnih Albanaca, koji su prihvatili tu igru.“ 

Beqaj: Makedonija stoji na staklenim nogama

„U svakom slučaju biće viktimizacija daljeg stanja u Makedoniji, pogotovo u međunacionalnim odnosima unutar Makedonije, a mi znamo da je u ovoj zemlji zapravo bilo dosta mučnih, dramatičnih, nestabilnih trenutaka posle zadnjih sukoba 2001. godine do danas, a i sama država kao takva stoji na staklenim nogama“, kazao je Beqaj.

Reakcija na dešavanja u Kumanovu stigla je i od evropskog komesara za proširenje i politiku susjedstva.

“Prvo – zabrinuti smo zbog dešavanja tokom vikenda. Drugo – Pozivamo sve strane da zajedno razriješe šta se zapravo dogodilo i da djeluju zajedno. Ovaj napad, događaj, ne može i ne smije odvratiti pažnju od veoma ozbiljne unutrašnje političke situacije u Makedoniji, radi koje smo pozivali Vladu i opozicijske partije da je počnu rješavati i sarađivati“, kazao je Johannes Hahn.

„Ovo se ne treba koristiti za produbljavanje složenosti u državi i etničkih tenzija. Pozivam sve na zajedničko, ciljano i transparentno djelovanje.“

Poruka američkog ambasadora

Ambasadori Sjedinjenih Država, Francuske, Italije, Velike Britanije, Njemačke i Evropske unije sastali su se sa makedonskim premijerom, Nikolom Gruevskim, te ministrom vanjskih poslova, Nikolom Poposkim.

Zajedničku diplomatsku izjavu pročitao je američki ambasador u Skoplju Jess Bailey.

”Na Dan žalosti u ime Sjedinjenih Država, Francuske, Italije, Velike Britanije, Njemačke i Evropske unije, izrazili smo saučešće premijeru Gruevskom i narodu Makedonije zbog tragične smrti hrabrih policajaca koji su izgubili živote u i oko Kumanova. Dijelimo simpatije sa stradanjem stanovnika Kumanova koji su bili uhvaćeni u nasilju. Ponudili smo svu pomoć koju možemo. Pridružili smo se osudi nasilja, što su već izrazili politički lideri i građani. Pozdravljamo inicijativu predsjednika Ivanova da razgovara sa svim političkim partijama. Pozivamo na mir na bilo kakvim okupljanjima narednih sedmica”, rekao je Bailey.

Reporter Al Jazeere Boris Gagić javlja da je američki ambasador uputio i kritiku vlastima, rekavši da Vlada Makedonije nije radila gotovo ništa da ukloni nepravilnosti o kojima opozicioni SDSM mjesecima objavljuje snimke.

Premijer Nikola Gruevski se nije obratio novinarima.

Generalni sekretar Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon, pozvao je danas na ponovno uspostavljanje mira u Makedoniji, apelujući na sve strane da sarađuju i provedu punu istragu uz maksimalno uzdržavanje od nasilja, kao i od akcija i retorike koje bi mogle da dovedu do dalje eskalacije nasilja.

Izrazivši uznemirenost zbog sukoba koji su proteklog vikenda izbili u Kumanovu, Ban je u saopštenju pozvao sve strane da “sarađuju kako bi se ponovo uspostavio mir i provedu punu istragu o tim događajima na objektivan i transparentan način”, prenosi AFP.

Vajgl: Strašan udarac za regiju

Ivo Vajgl, izvjestilac Evropskog parlamenta za Makedoniju kaže da ta zemlja zaslužuje svu pažnju Evropske unije i međunarodne zajednice, te da bi destabilizacija države lako mogla imati negativne posljedice za regionalnu stabilnost jugoistočne Evrope.

„Ovi događaji su tragični i ne bi trebalo ići tako daleko. Ne treba doći do toga da se politička kriza izrodi u takve vrste nasilja i da politička kriza privlači avanturiste, ekstremiste, teroriste da se angažiraju i traže svoju priliku. Mislim da je ovo za Makedoniju strašan udarac. Ali je i zapravo udarac za mir i stabilnost u cijeloj regiji.”

Osnovni sud u Skoplju danas je odredio jednomjesečni pritvor za 30 privedenih pripadnika naoružane grupe koja se tokom vikenda sukobila s makedonskom policijom u predgrađu Kumanova.

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO