Skoplje: Optužnice u slučaju ‘Puč’

Osnovno javno tužilaštvo za organizirani kriminal i korupciju u Makedoniji podiglo je optužnice protiv osumnjičenih u slučaju “Puč”.  

Prvooptuženi, bivši direktor Agencije za sigurnost i kontraobavještajne aktivnosti Zoran Veruševski, tereti se za kazneno djelo neovlašteno prisluškivanje i tonsko snimanje, špijunažu i nasilje nad najvišim državnim organima.

Četvrtooptuženi Zoran Zaev, predsjednik opozicijskog Socijaldemokratskog saveza, tereti se za nasilje nad najvišim državnim organima.

Još tri osobe su optužene za ista kaznena djela.

Zaevu je ranije oduzet pasoš, a ostali su u pritvoru već nekoliko mjeseci. Kazneni sud u Skoplju, na zahtjev Tužilaštva produžio im je pritvor jer je ocijenjeno da još postoje razlozi zbog kojih je ta mjera određena. 

Iz opozicijskog SDSM-a kažu da ih odluka Tužilaštva nije iznenadila. Donesena je za samo šest od ukupno 30 dana, koliko je bilo na raspolaganju Tužilaštvu što, kako tvrde, pokazuje da je bilo pritisaka sa vrha.

“Maksimalno brza odluka za podizanje optužnice došla je direktno od Nikole Gruevskog i Saše Mijalkova, koji su uhvaćeni u rušenju ustavnog poretka i zlodjelima nad građanima Republike Makedonije. Sada očekujemo da će se brzo donijeti presuda protiv vođe opozicije i drugih osoba u pritvoru”, navodi se u saopćenju SDSM-a.

Snimci telefonskih razgovora

Reporterka Al Jazeere Milka Smilevska iz Skoplja izvještava da je policija prije tri mjeseca osumnjičila Veruševskog da je od 2012. do početka ove godine nabavljao tajne podatke povezane sa radom državnih organa, s ciljem da ih saopći i preda stranoj državi.
 
“Prema policiji, Veruševski je ove podatke dao opozicionaru Zoranu Zaevu, koji je zatim sa ovim materijalima ucenjivao premijera i tražio od njega da napusti vlast, da se formira tehnička vlada koja bi potom organizovala prevremene parlamentarne izbore.”
 
Početkom februara, policija je osumnjičila još dvije osobe za nezakonito prisluškivanje i špijunažu, i jedan od njih, inače zaposlen u policiji, pogodbom je krajem februara osuđen na tri godine zatvora.
 
U međuvremenu, SDSM od 9. februara objavljuje snimke navodnih telefonskih razgovora vrha vlasti, do sada 28 puta, iz kojih se, kako tvrde, čuje da se u zemlji vlada na kriminalan i koruptivan način, i da se vrše zloupotrebe u vrijeme izbora.
 
Premijer je o razgovorima rekao da je veliki dio izmišljen i montiran. U međuvremenu, ambasador Evropske unije podnio je protestnu notu jer je i on prisluškivan.
 
“Od opozicije je dobio snimke njegovih telefonskih razgovora. Autentičnost razgovora potvrdio je i bivši javni tužilac Ljupčo Švrgovski. I desetine novinara koji su od opozicije dobili transkripte njihovih telefonskih razgovora potvrdili su autentičnost snimaka”, javlja Smilevska.
 
Poziv na nezavisnu istragu
 
Istovremeno sa objavljivanjem snimaka, opozicija je podnosila krivične prijave protiv funkcionera iz vrha vlasti i protiv premijera, između ostalog i za neovlašteno prisluškivanje. Predistražni postupak oko ovih slučajeva u tužilaštvu još traje.
 
Opozicija je još na početku rekla da su snimke dobili od službenika u makedonskoj tajnoj službi, takozvanih zvizdača.
 
Ovih dana njemačka ambasadorica u zemlji je pozvala na ostavke i početak transparentne i nezavisne istrage.
 
Prema zapadnim političkim standardima, kaže, političke posljedice obima i prirode optužbi su neizbježne, a posljedice znače ostavke kao preduslov za početak tog neophodnog transparentnog i nezavisnog istražnog procesa.
 
“Do sada niko nije podneo ostavku, a u nedelju će Nikola Gruevski po četvrti put biti izabran za predsednika najveće vladajuće partije VMRO DPMNE. Ova partija vlada u zemlji skoro devet godina”, javlja naša reporterka.
 
Izvor: Al Jazeera