Prvi maj u regiji: Mjesta na Košutnjaku se zauzimala dan ranije

Radnici u Tuzli obilježavaju 1. maj pod motom ˝Vrijeme je za borbu, a ne za slavlje˝ (Anadolija)

U cijeloj regiji danas se slično i neradno obilježava Međunarodni praznik rada. U nekoliko gradova organizovani su i manji protesti radnika. 

U BiH, radnici iz više preduzeća koja više ne rade danas u Tuzli, na platou ispred spaljene zgrade Vlade Tuzlanskog kantona, obilježavaju 1. maj pod motom ˝Vrijeme je za borbu, a ne za slavlje˝. Predvođeni Sindikatom Solidarnost, nose pečeno jagnje i hranu pred zgradu u kojoj je trenutno smještena Vlada Tuzlanskoh kantona, javlja Anadolija.

˝Na satiričan način borimo se protiv vlasti, koja je dovela do uništenja hiljada radnih mjesta. Janjetinu, bijeli hljeb, salatu i vino nosimo pred Vladu Tuzlanskog kantona, da nahranimo gladne i pohlepne političare˝, poručio je Sakib Kopić, predsjednik Sindikata Solidarnost.

Dan koji se u svijetu obilježava kao Međunarodni praznik rada, u Tuzli je preimenovan kao “praznik nerada”, zbog blizu 100.000 nezaposlenih građana.

Povodom 1. maja, Međunarodnog praznika rada, građani bosanskohercegovačke prijestolnice, Sarajeva, posjećuju poznata sarajevska izletišta, dok su neki odlučili da ostanu u svojim domovima, tako da su danas poluprazne sarajevske ulice, inače pune Sarajlija i stranih turista.

U Banjaluci je danas, u organizaciji Saveza sindikata Republike Srpske, održana mirna protestna šetnja članova sindikata sa porukom “ne” novom zakonu o radu i urušavanju stečenih radničkih prava.

‘Dan otpora, a ne odmora’

Učesnici mirne protestne šetnje nosili su transparente “Ne novom zakonu o radu”, “Vratite dostojanstvo radnicima”, “Živio 1. maj – Međunarodni praznik rada”, “Prvi maj – dan otpora, a ne odmora”, “Radnici nisu roba”, “Radnička odlučnost i snaga”.

Savez samostalnih sindikata Srbije (SSSS) i Ujedinjeni granski sindikati Nezavisnost organizovat će u Beogradu protestno okupljanje radnika.                   

Glavna poruka sindikata iz Prvomajskog proglasa bit će: “Razvoj i rad za sve, zarade i penzije od kojih se može pristojno živeti, a ne samo preživljavati”.

Na protestu će učestvovati i Udruženje sindikata penzionera Srbije, koje je pozalo sve penzionere da im se pridruže.

U Sisku u Hrvatskoj održava se protest građana nezadovoljnih ekonomskim stanjem u tom gradu i županiji, ali i cijeloj zemlji.

Košutanjak [Foto: Anadolija]

“Sa prijateljima iz srednje škole došao sam jutros oko šest da zauzmemo mesto, ali nije gužva kao što zna da bude. Mi već godinama unazad tradicionalno provodimo ovaj praznik, Međunarodni praznik rada na nekom od beogradskih izletišta. Ove godine smo se odlučili za Košutnjak, prošle godine smo bili kod drugara na Rudniku. Svake godine uz roštilj obeležimo ovaj dan“, ispričao je Grozdanić.

Pored mlađih Beograđana, na Košutnjak su ove godine došle tradicionalno i porodice sa djecom.

Nataša Jovičić, kako je navela, s obzirom da živi u blizini, tradicionalno Prvi maj provodi sa prijateljima i komšijama na tom mjestu, a što se tiče posjećenosti ove godine rekla je da je u principu svake godine isto.

“Juče smo se dogovorili da ćemo doći ovde, zbog dece, ali i zbog nas, da malo uživamo u lepom danu, bez obzira na najave od prošle nedelje da će ovaj dan biti kišan“, istakla je Jovičić.

Incident na uranku u Čačku

Na prvomajskom uranku desio se incident u Srbiji, kada je maloljetnik nožem ubo 20-godišnjeg mladića, u čačanskom selu Jančići.

Mladić je zadobio teške povrede opasne po život i nalazi se u čačanskoj bolnici. 

Izvor: Al Jazeera i agencije