Noćni vukovi pojačani Srbima i Makedoncima

Noćni vukovi smatraju da im je ulazak zabranjen zbog ideoloških razloga (Al Jazeera)

Noćni vukovi, grupa ruskih motociklista koji vožnjom od Moskve do Berlina proslavljaju 70 godina od završetka Drugog svjetskog rata, dobit će pojačanje iz Srbije i Makedonije.

“Petog maja balkanski bajkeri iz podružnica Noćnih vukova u Makedoniji, Bugarskoj i Srbiji stići će u Prag, gdje ćemo se sresti sa češkim motociklistima”, saopštio je Lenjin Jovanovski, vođa Balkanskog odjeljenja tog najstarijeg ruskog motociklističkog kluba.

Na put dug 6.000 kilometara, od 25. aprila do 9. maja, od Moskve do Berlina preko Bjelorusije, Poljske, Slovačke, Češke, Austrije i Njemačke trebalo je krenuti stotinjak ruskih motociklista.

Međutim, poljski, češki i njemački zvaničnici te dio javnosti u te tri zemlje na pohod Noćnih vukova gledaju kao na političku provokaciju i demonstraciju ruske sile, prenose agencije.

Poništene vize

Poljska i Litvanija vratile su nekoliko desetaka motociklista sa granica, a Njemačka je saopštila da je nekim ruskim učesnicima vize poništila.

Noćni vukovi smatraju da im je ulazak zabranjen zbog ideoloških razloga.

„Naše vize su poništene. Štaviše, zabranili su nam ulazak zbog naših ideja. Nisam iznenađen zbog toga, jer su prije samo nekoliko dana onemogućili ulazak ruskim veteranima u Reichtstag. Nisu im dozvolili da uđu na mjesto koje su oslobodili, a samim tim i cijelu Evropu. Sada nam ta Evropa ne želi omogućiti ulazak”, rekao je Alexander Zaldostanov, vođa Noćnih vukova, zvani ‘Hirurg’.

On je na američkoj listi sankcioniranih pojedinaca, zbog optužbi da je učestvovao u ruskom osvajanju Krima.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO