Thaci: BiH postala većom Srbijom od same Srbije

Hashim Thaci je danas boravio u posjeti Hrvatskoj (EPA)

Potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova Kosova Hashim Thaci izrazio je žaljenje što Bosna i Hercegovina do danas nije priznala Kosovo dok je Srbija de facto priznala Kosovo, piše zagrebački Večernji list.

Thaci, koji je danas boravio u posjeti Hrvatskoj, između ostalog je kazao i to kako je „Bosna postala većom Srbijom nego sama Srbija“.

„Trenutno mi trebamo vizu da bi ušli u Bosnu, zato što Bosna ne priznaje kosovski pasoš, iako Kosovari mogu putovati kroz Srbiju čak samo s ličom kartom. Slično tome, Bosna ne priznaje školske diplome Kosova i dokumente, iako su ovi priznati od strane Srbije. Takav neprijateljski stav je stvarno neprihvatljiv i nadam se da nova bosanska Vlada može odraziti na nužnost izgradnje prijateljskih i dobrosusjedskih odnosa na Balkanu, kao preduslov za proces evropskih integracija“, rekao je Thaci.

Opasna Šešeljeva ideologija

Na pitanje kako komentira provokacije lidera Srpske radikalne stranke Srbije i optuženog za ratne zločine Vojislava Šešelja, Thaci je kazao kako njegove provokativne izjave nisu problem.

“On je stara budala s opasnom ideologijom. Vidim problem što on može napraviti pretjerane izjave u Srbiji, a niti jedan srpski političar javno im se ne protivi. Nedostatak prepoznavanja strašnih zločina počinjenih tokom osnivanja nacionalističkog projekta Velike Srbije u Hrvatskoj, Bosni i Kosovu, stvara prostor za pojedince poput Šešelja da dominira”, rekao je.

Thaci smatra da je  potpuno jasno da će države članice Evropske unije, kao i mnogi nacionalni parlamenti, imati vrlo konkretan zahtjev da Kosovo i Srbija u potpunosti normaliziraju svoje odnose i da se tek onda mogu pridružiti EU-u.

“To je jasno, i rečeno je javno i privatno od strane mnogih Evropskih političara. Srbija zna da put do članstva prolazi kroz priznavanje Kosova i potpuno pomirenje sa susjedima, kao što su Hrvatska i Bosna.”

Poruka Hrvatskoj

Govoreći o razlozima posjete Hrvatskoj, rekao je kako je Hrvatska bitan partner za Kosovo „jer nas može naučiti šta nam sve treba da postignemo članstvo u NATO-u  i Evropskoj uniji“.

„Moramo početi misliti regionalno. To se vidjelo na 6. Ministarskoj konferenciji Zapadnog Balkana održanoj nedavno u Prištini gdje sam ugostio ministre vanjskih poslova i transporta šest balkanskih zemalja, uključujući i Srbiju, gdje smo se usredotočili kako povezati regionalni transport. Kosovo i Albanija su već izgradili vezu autoputem, i ako Hrvatska, Crna Gora i Albanija dovrše Jonsko-jadranski projekt, Hrvatska će dobiti novi transportni koridor od jugoistočne Evrope kroz Kosovo. Moramo pripremiti i raditi za bolju ekonomsku i političku saradnju. Ovo je poruka koju ja donosim vašem državnom vodstvu“, rekao je, između ostalog, Thaci.

Izvor: Agencije