Obilježen 6. april, Dan grada Sarajeva

Brojne delegacije, udruženja i građani danas su, povodom Dana grada Sarajeva, položili vijence na spomen-obilježje žrtvama fašističkog terora i ratova Vječna vatra u glavnom gradu Bosne i Hercegovine.

Gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić kazao je kako je 6. april sudbonosni datum za ovaj grad, javlja agencija Anadolija.

„Svi aprili, bombardiranje i oslobađanje, blokada grada, sve je bilo 6. aprila. Imamo dovoljno razloga da ovaj dan proslavljamo, da se ponašamo slavljenički, jer je ovo dan kada su antifašisti oslobodili grad. Time je počelo i oslobađanje BiH od fašizma“, kazao je Komšić.

Opsada od 1.425 dana

On je podsjetio na to da je Sarajevo 6. aprila 1945. godine oslobođeno od fašizma i nacizma, te da je na taj datum 1992. godine počela blokada koja je trajala 1.425 dana.

„Pomalo se ti datumi zaboravljaju, ali treba njegovati sjećanje na to i mora se znati o čemu se radi. Fašizam nam se stalno vraća u drugom obliku. To je jedna opasna ideologija“, zaključio je gradonačelnik glavnog grada BiH.

Cvijeće je položeno i na Memorijalnom centru Kovači, dok su cvijeće i bijeli baloni sa imenima ubijene djece položeni na Spomen-obilježju ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva.

Šesti april najznačajniji je datum u historiji Sarajeva.

To je dan kada je Sarajevo oslobođeno od fašističke okupacije tokom Drugog svjetskog rata, ali i dan koji simbolizuje početak opsade Sarajeva u proteklom ratu u BiH.

Zbog toga se 6. april obilježava kao dan oslobođenja grada u Drugom svjetskom ratu i kao Dan grada.

Tokom opsade grada, najduže u historiji modernog ratovanja, ubijeno je blizu 11.500 ljudi, od toga 1.601 dijete.

Najmanje 50.000 osoba je tokom granatiranja ranjeno. Više od  300 granata dnevno ispaljivano je tokom osade Sarajeva, sa okolnih brda, gdje je bila stacionirana artiljerija Jugoslovenske narodne armije i Vojske Republike Srpske.

Izvor: Agencije