Ugljanin: Loš odnos Srbije prema Sandžaku

Ugljanin je pozvao vlasti iz Beograda da prestanu koristiti policiju, tužilaštvo i sigurnosne agencije protiv Bošnjaka (Anadolija)

Predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća (BNV) Sulejman Ugljanin osudio je danas incident u Zvorniku, ali i odluku državnog vrha Srbije da podigne sigurnosne mjere u Sandžaku, javlja Anadolija.

Ugljanin je na konferenciji za novinare iznio stav da “neki srbijanski mediji i neodgovorni politički zvaničnici Srbije jedva čekaju da se desi kakvo zlo u svijetu, pa da to povežu sa Bošnjacima u Srbiji i povećaju bezbjednosne snage u Sandžaku”.

“To je državnih vrh Srbije iskoristio da priprijeti Bošnjacima Sandžaka. Ovakav odnos države prema Bošnjacima je neprihvatljiv i neodrživ i moramo učiniti sve da se takva praksa prekine“, rekao je Ugljanin prilikom obraćanja u Glavnom uredu BNV-a u Novom Pazaru.

On je pozvao vlasti iz Beograda da prestanu koristiti policiju, tužilaštvo i sigurnosne agencije protiv Bošnjaka.

“Državni vrh šalje poruku Bošnjacima da su dežurni krivci, da u ovoj državi njima mjesto nije, investitorima da ne investiraju u ovaj kraj. Šalju poruku svima da nema perspektive za životom sve dok ovdje žive Bošnjaci“, istakao je Ugljanin.

‘Poslušni Bošnjaci’

Kazao je da se došlo do zaključka da “u Srbiji postoji jedna viša klasa, a to je vladajuća garnitura u kojoj ima nekoliko, poslušnih Bošnjaka koji im služe te tužilaštvo, policija, sudstvo i vojska koji su viša klasa i koja vlada, i svi ostali Bošnjaci, koji su niža klasa i kojima se vlada“.

Lider SDA Sandžaka i predsjednik poslaničke grupe manjina u Skupštini Srbije Sulejman Ugljanin, posebno je kritizirajući pisanje srbijanskih medija u vezi događaja u Zvorniku, ukazao na međunarodne konvencije koje „kažu da država mora da se ustegne od medijskih i svih drugih postupaka koji zastrašuju ili na bilo koji drugi način ugrožavaju bezbjednost manjina s ciljem promjene demografske slike“.

Prema Ugljaninovim riječima “svaki građanin koji je izložen državnom teroru od šovinističkih nastrojenih policajaca nema kome da se žali“, a BNV će kao Savjet nacionalne manjine Bošnjaka u Srbiji na narednoj sjednici zauzeti stav u vezi ovog pitanja.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO