Mektić: U BiH se skrivaju sigurnosni podaci

Mektić je ocijenio da je, uz policijske agencije, slaba karika i Tužilaštvo BiH (Arhiva)

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić istakao je da je stanje u sigurnosnom sektoru u BiH takvo da kao da se svako trudi da svaki podatak zadrži za sebe i da u određenom momentu poentira tim podacima, javlja Srna.

“To se negativno održava na stanje u oblasti borbe protiv terorizma i drugih oblika kriminala”, rekao je Mektić i dodao kako u BiH postoje uspostavljeni sistemi za razmjenu podataka, ali da toga kao da još nisu svi svjesni.

Mektić je naglasio da stepen saradnje policijskih i sigurnosnih agencija na svim nivoima nije zadovoljavajući i da to predstavlja veliki problem za BiH.

Slabe karike

“To što postoji više agencija ne mora da znači da postoji smetnja za njihov rad. Moramo stvoriti mehanizme da imamo dobar sistem koordinacije i razmjene podataka i informacija, te u slučaju zajedničkih istraga”, dodao je Mektić.

On je ocijenio da je uz policijske agencije, slaba karika i Tužilaštvo BiH, te da tužioci moraju biti specijalizirani za vođenje predmeta.

Policajac Dragan Đurić ubijen je u ponedjeljak, 27. aprila, uvečer u napadu na policijsku stanicu u Zvorniku, koji je izvršio Nerdin Ibrić (24) iz sela Kučić Kula kod Zvornika.

Tom prilikom ranjeni su policajci Željko Gajić i Stevo Milovanović. Ibrić je likvidiran prilikom razmjene vatre sa policijom.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO