Cavusoglu: Rast turskih investicija u BiH

Cavusoglu naglasio da je predsjedavanje BiH Vijećem Evrope od historijskog značaja za ovu zemlju (Anadolija)

Ministar vanjskih poslova Turske Mevlut Cavusoglu u dvodnevnoj je posjeti Bosni i Hercegovini.

Cavusoglu se sastao u Sarajevu sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH Mladenom Ivanićem i članom Predsjedništva Bakirom Izetbegovićem, prenosi Anadolija.

Politički odnosi između BiH i Turske su prijateljski, bez otvorenih pitanja, ekonomska saradnja je dobra i dalje će se razvijati povećanjem trgovinske razmjene, ali i rastom obima turskih investicija kroz direktna ulaganja u BiH, zaključeno je danas tokom susreta u Predsjedništvu BiH.

Članovi Predsjedništva BiH su izrazili zahvalnost za kontinuiranu podršku Republike Turske u svim oblastima i nadu da će se kvalitetna saradnja nastaviti i u budućnosti.

Izraženo je zadovoljstvo najavljenom posjetom turskog predsjednika, Recepa Tayyipa Erdogana, u maju. 

Tom prilikom bit će potpisana tri sporazuma između BiH i Turske.

Govoreći o političkoj situaciji u BiH, članovi Predsjedništva su iznijeli stav da je EU prepoznala napore koje čini BiH i koji su rezultirali novom inicijativom EU i stupanjem na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Ministar Cavusoglu je rekao da Republika Turska u potpunosti podržava BiH, te iskazao nadu da će aktuelna pozitivna klima utjecati na što skorije sprovođenje neophodnih reformi kako bi BiH dostigla evropske i svjetske standarde.

Obostrano je konstatovano da su politički odnosi između BiH i Turske prijateljski, bez otvorenih pitanja, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Zajedno u borbi protiv terorizma

Cavusoglu, koji je posjetu BiH započeo sastankom sa ministrom vanjskih poslova BiH Igorom Crnadakom, tokom zajedničke konferencije za novinare, poručio je da će Turska uvijek biti uz Bosnu i Hercegovinu i njen narod kada je riječ o borbi protiv terorizma.

Naglasio je kako Turska u potpunosti podržava BiH na putu ka članstvu u Evropskoj uniji, da na isti način podržava bh. približavanje prema NATO-u, kao i da je predstojeće predsjedavanje BiH Vijećem Evrope od historijskog značaja za ovu zemlju.

Šefovi diplomatija Turske i BiH, Mevlut Cavusoglu i Igor Crnadak razgovarali su o zajedničkoj borbi protiv terorizma i nastavku podrške Turske Bosni i Hercegovini na putu ka Evropskoj uniji i NATO-u.

Crnadak je kazao da su on i Cavusoglu “konstatovali našu spremnost i BiH i Turske da se protiv zla koje se zove terorizam bori na svim poljima i u svim formatima u kojima to budemo mogli raditi zajedno”.

Cavusoglu i Crnadak izrazili su obostranu želju za nastavkom trilateralnih sastanaka, koji su uključivali i Srbiju, odnosno Hrvatsku.

Najavili su mogućnost sastanka na kojem bi se uskoro, za istim stolom, našli predstavnici Turske, BiH, Hrvatske i Srbije.  

Šefovi diplomatija BiH i Turske zaključili su da su bilateralni odnosi dvije zemlje na visokom nivou, ali da ekonomske veze treba dodatno jačati.

“Danas smo se dogovorili da posebnu pažnju posvetimo daljem razvoju ekonomskih veza u dvije zemlje, iako imam razmjenu koja je negdje sada na 800 miliona konvertibilnih maraka [400 miliona eura]. Smatramo da to može da bude mnogo više i da može da bude mnogo bolje“, kazao je ministar vanjskih poslova BiH, Igor Crnadak.

“Složili smo se da će obje zemlje uraditi sve što je potrebno. S jedne strane, vjerovatno, vezano za uvjete i ostale stvari neophodne za razvoj biznis klime, a s druge strane, naše, to je veći podsticaj. Raduje i činjenica da je Turska i sada među najvećim investitorima“, istakao je Cavusoglu.

On je dodao da će Turska agencija za međunarodnu saradnju i koordinaciju nastaviti sa realizacijom projekata u cijeloj BiH, kao što je činila i do sada, ne praveći nikakve razlike.

“Istakao bih da i putem naših banaka koje su ovdje, želimo pomoći problemu nezaposlenosti, tako što ćemo podsticati mala i srednja preduzeća i njihov razvoj“, zaključio je Cavusoglu.

Šef turske diplomatije susreo se i sa predsjedavajućim Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Šefikom Džaferovićem, te sa predsjedavajućim Doma naroda PS BiH Barišom Čolakom, a potom je uslijedio sastanak sa predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem, koji su također bili zatvoreni za medije.

Cavusoglu je tokom  susreta sa članovima kolegijuma oba doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine naglasio da se u BiH od opštih izbora osjeća pozitivnija politička atmosfera koja je doprinijela bržem uspostavljanju vlasti.

Razvoj malih i srednjih preduzeća

Cavusoglu je obavijestio rukovodstvo PSBiH da će Turska u Bosni i Hercegovini plasirati 50 miliona eura najpovoljnijih kredita za razvoj malih i srednjih preduzeća i za otvaranje novih radnih mjesta.

On je rekao da Turska snažno podržava prioritete koje je Bosna i Hercegovina najavila u periodu predsjedavanja ministarskim komitetom Vijeća Evrope, te zatražio podršku kandidaturi Istanbula za sjedište Sekretarijata Parlamentarne skupštine Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi (PC SEECP).

Tokom susreta sa Zvizdićem, Cavusoglu je rekao  i da bi u cilju povećanja broja turskih turista bilo opravdano uspostaviti avionsku liniju Sarajevo – Ankara.

Sastanku je prisustvovao Cihad Erginaj, ambasador Republike Turske u BiH.

Tokom posjete Sarajevu, Cavusoglu će prisustvovati  i svečanom otvorenju dječijeg parka u Sarajevu.

Radi se o projektu vrijednosti oko 150.000 KM [ 75.000 eura] koji je realizovala Turska agencija za međunarodnu saradnju i koordinaciju (TIKA).

Izvor: Agencije