EU: Milioni Balkanu za sprečavanje terorizma

Edukacija predstavlja najjače oružje protiv pojave terorizma, saopćeno iz EU (EPA)

Evropska unija će zemljama regije dati pomoć od 10 miliona eura za borbu protiv terorizma.

To je predložila Evropska komisija (EK) u sklopu osjetnog jačanja bitke protiv terorizma na tlu Evrope, a posebno je ukazano i na hitno aktiviranje plana o saradnji EU i država Zapadnog Balkana u sprječavaju šverca vatrenog oružja koje se u velikim količinama iz te regije krijumčari u Uniju.

Nove predložene mjere EU trebaju uključiti i dosad nedovoljnu obavještajnu saradnju i razmjenu informacija između samih članica Evropske unije, što bi se odvijalo “u najstrožoj povjerljivosti” preko EU policijske agencije Europol, a u sklopu Evropskog antiterorističkog centra, prenosi B92.

Skrovišta oružanih grupa

Članice EU i Komisija su istovremeno, kako je ukazala i glasnogovornica u EK Maja Kocijančič, “osudile strašni i zločinački napad” na policijsku stanicu u Zvorniku i podvukle da je to “napad na institucije BiH koje djeluju da bi zaštitile i osigurale interese naroda BiH”.

Na pitanje da li nove mjere za saradnju sa Zapadnim Balkanom u cilju suzbijanja terorizma znače da se vidi i opasnost šireg povezivanja naoružanih osoba u regiji, što je makedonski predsjednik Đorge Ivanov svojevremeno nazvao “prijetnjom balkanskog halifata”, evropski diplomatski izvori su uzvratili da “baš takva saznanja ne postoje”.

Predočili su međutim, da skrovišta i jataci oružanih grupa, uključujući Al-Kaidu i grupu Islamska država Irak i Levant (ISIL) dijelom postoje na prostoru Zapadnog Balkana, naročito u BiH, Albaniji, Kosovu, pa i Makedoniji, jer je odatle u redove ISIL-a u Siriji i Iraku regrutirano više stotina boraca.

Izvor: Agencije