Zaev: Pokrećemo proteste za rušenje vlasti u Makedoniji

Zaev tvrdi da je jedan dio dokaznog materijala, a riječ je o više od 10.000 strana, dostavljen Tužilaštvu (Al Jazeera)

Lider opozicionog Socijaldemokratskog saveza Makedonije, Zoran Zaev, izričito je optužio premijera Nikolu Gruevskog i šefa tajne službe Sašu Mijalkova, za neovlašteno prisluškivanje građana Makedonije, te najavio protest koji će, kako je rekao, trajati do odlaska aktuelne vlasti.

“Materijal koji ćemo danas podijeliti sa javnošću potvrdit će ono što smo govorili. Podaci su potekli od Direkcije za sigurnost pri MUP-u, odnosno da su Sašo Mijalkov i Nikola Gruevski godinama neovlašteno prisluškivali”, rekao je lider SDSM-a na još jednoj u nizu konferencija za novinare na temu prisluškivanja.

Jedan dio dokaznog materijala je, kako je rekao, urađen u Excel programu i riječ je o više od 10.000 strana materijala dostavljenih Tužilaštvu.

“SDSM raspolaže ogromnom dokumentacijom koja je vlasništvo Republike Makedonije. Sve što posjedujemo će biti dostavljeno nadležnim državnim organima čim se ispune uvjeti za odvajanje države od vlasti”, rekao je Zaev.

‘Nećemo otići dok vlast ne ode’

Tvrdi da SDSM ima više od 100.000 transkripata, više od 18.000 SMS poruka, više od 12.000 telefonskih brojeva, te da je 10.000 stranica već dostavljeno Javnom tužilaštvu.

Na pitanje novinara poslije objavljivanja prisluškivanog materijala, da li će 9. maja biti organizovan protest, Zaev je rekao da će u maju biti protest, ali da još ne zna tačan datum.

“U maju će biti veliki, do sada neviđeni protest građana Makedonije. A kada će taj protest biti održan, odlučit će građani… Odlučit ćemo zajedno sa njima”, rekao je, ne želeći da otkriva kako će taj protest izgledati.

“Bijes raste. Bijes će se razliti ulicama glavnog grada, ali to neće biti običan protest, da dođemo, kažemo šta imamo i odemo. Ovoga puta nećemo otići dok ova vlast ne ode”, rekao je Zaev.

Reagirala je vladajuća VMRO-DPMNE: “Svojim nastupom i današnjim kreiranim, sječenim i montiranim materijalima Zaev je sam sebi dao autogol i potvrdio da je baš agenturna mreža njegovog saradnika Zorana Veruševskog nezakonito vršila prisluškivanje za novac i prema njegovim instrukcijama, čime je potvrdio osnovne sumnje prema osumnjičenima u slučaju ‘Puč'”.

Izvor: Al Jazeera i agencije