Salmonela u špinatu i makaronima serviranim u vrtićima u Sarajevu

Do sada je pomoć zatražilo više od 210 djece (Al Jazeera)

Rezultati Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo pokazali su prisustvo salmonele u makaronama sa sirom koje su servirane djeci u vrtićima 20. aprila. Prisustvo salmonele utvrđeno je i u špinatu koji su djeca jela 21. aprila.

Tokom dana još troje djece je zadržano na bolničkom liječenju na infektivnoj klinici u Sarajevu zbog mogućeg trovanja salmonelom.
 
Elmedin Konaković, premijer Kantona Sarajevo, rekao je da će biti poduzete najoštrije sankcije protiv svih onih koji su nemarom, neodgovornošću ili neznanjem doveli do epidemije.
 
Centralna kuhinja ostaje zatvorena
 
Ministrica zdravstva Kantona Sarajevo, jučer je proglasila epidemiju na nivou Kantona Sarajevo, koja se odnosi na javnu ustanovu “Djeca Sarajeva”. 
 
Do sada je pomoć zatražilo više od 210 djece, a u brojnim slučajevima mikrobiološkim nalazima je utvrđeno da je riječ o salmoneli.
 
Nakon dobijenih rezultata, predstavnici Inspektorata sanitarne zdravstvene i farmaceutske inspekcije i Zavoda za javno zdravstvo KS, održali su zajednički sastanak na kojem su odlučili da će Centralna kuhinja, u kojoj se pravi hrana, ali i vrtić Lastavica ostati do daljnjeg zatvoreni. 

U vrtićima i dalje ostaje na snazi režim suhe ishrane, dok je dozvoljeno da se u čajnim kuhinjama za ručak djeci pripremi instant supa.

Strogo je zabranjeno da roditelji donose hranu u vrtiće.

Izvor: Agencije