Optužnica zbog balkanskog lanca prostitucije

Tužilaštvo tvrdi da su članovi grupe prostituciju dogovarali putem mobitela s njemačkim pozivnim brojevima (Pixsell)

Hrvatski Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (USKOK), podigao je optužnicu protiv petorice pripadnika međunarodne zločinačke grupe, koja je od jula prošle godine angažirala više djevojaka iz Hrvatske, Srbije te Bosne i Hercegovine zbog prostitucije po hotelima u Njemačkoj.

Sumnja se da je grupu povezao 51-godišnji njemački državljanin Darko Z. koji je u više njemačkih gradova organizovao pružanje seksualnih usluga u zamjenu za novac, navodi se u saopćenju USKOK-a.

Pored optužnice protiv Darka Z., podigute su i optužnice protiv četvoro hrvatskih državljana A. LJ. (1980.), I. V. Š. (1978.), D. K. (1973.), G. G. (1990.).

Prethodni dogovor

Dio zarade od 63.000 eura koji su djevojke poslale organizatoru, svodnici su međusobno podijelili u skladu sa prethodnim dogovorom.

Organizatori lanca prostitucije prethodno su napravili fotografije i kodna imena djevojaka koje su objavljivali na internetskim stranicama i oglasima pri čemu su potencijalnim klijentima omogućili upoznavanje s djevojkama na privatnim on-line chatovima.

Tužilaštvo tvrdi da su članovi grupe prostituciju dogovarali putem mobitela s njemačkim pozivnim brojevima, a klijente, kojih je navodno bilo najmanje 2.000, upućivali u hotele i apartmane.

Klijenti su plaćali od 60 do 250 eura.

USKOK traži da se protiv organizatora lanca prostitucije, produži istražni zatvor u kojem se nalazi od kraja januara, kada je zagrebačka policija u saradnji s USKOK-om i njemačkom policijom te bosanskohercegovačkom Državnom agencijom za istrage i zaštitu (SIPA) razbila tu zločinačku grupu.

Izvor: Agencije