Izetbegović: Udar na proces pomirenja u BiH

Izetbegović smatra da je napad u Zvorniku udar i na međuetničke odnose u BiH (Al Jazeera)

Predsjedništvo Stranke demokratske akcije (SDA), na večerašnjoj sjednici u Sarajevu, najoštrije je osudilo smrtonosni napad na policijsku stanicu u Zvorniku, ocijenivši da se radi o prijetnji po sigurnost, ustavni poredak i međunarodni položaj Bosne i Hercegovine i njenih građana.

”Ovo je istovremeno i udar na proces pomirenja i međuetničke odnose u BiH”, kazao je novinarima zamjenik predsjednika SDA, Bakir Izetbegović.

Pozvao je agencije za provođenje zakona da u međusobnoj saradnji i koordinaciji hitno provedu istragu da bi se utvrdio motiv i rasvijetlile sve ostale okolnosti počinjenog krivičnog djela.

Istakao je da Predsjedništvo SDA zahtijeva od nadležnih institucija da preduzmu sve neophodne aktivnosti i mjere u pravcu procesuiranja i najoštrijeg sankcionisanja svih osoba koje zagovaraju ili pripremaju ovakva krivična djela.

Pozvali su na građane BiH na mir i suzdržanost, kao i da pomognu agencijama za provođenje zakona u obavljanju njihovog posla.

Izraženo je iskreno saučešće porodici Dragana Đurića, koji je ubijen pri obavljanju svoje dužnosti.

Također, poželjeli su brz oporavak povrijeđenim policajcima.

Dan žalosti

U srijedu je Dan žalosti zbog smrtonosnog napada na policijsku stanicu u Zvorniku, odlučile su vlade oba bh. entiteta.

Policajac Dragan Đurić bit će sahranjen u 13 sati na groblju Karakaj u Zvorniku, javila je reporterka Al Jazeere, Nataša Krstin.

Napad je izveo Nerdin Ibrić (24) iz sela Kučić Kula kod Zvornika, a potom mu je policija oduzela život.

U napadu su povrijeđeni policajci Željko Gajić i Stevo Milovanović.

Policija je uhapsila dva muškarca, u Kalesiji i okolini Zvornika.

Ministar unutrašnjih poslova bh. entiteta Republika Srpska, Dragan Lukač, ranije je rekao da je izvršen pretres kuće Nerdina Ibrića i da je druga privedena osoba  iz sela Sapna, sa kojom je napadač bio u kontaktu.

”Riječ je o licu koje je već ranije obrađivano i po pitanju odlaska na ratište u Siriju, a vezano za vehabijski pokret”, rekao je Lukač novinarima u Zvorniku.

U utorak su održane vanredne sjednice Predsjedništva i Vijeća ministara BiH te Vlade RS-a, kao i brojni sastanci bh. zvaničnika.

Sa svih sastanaka upućene su poruke mira i apeli građanima da ne šire dezinformacije i ne koriste govor mržnje.

Vijeće ministara BiH zadužilo je Ministarstvo sigurnosti BiH da u roku sedam dana pripremi sveobuhvatan izvještaj i predloži operativne mjere koje će osigurati efikasnije djelovanje nadležnih institucija u borbi protiv terorizma i organiziranog kriminala.

Zaključeno je da se zahtijeva ubrzana dinamika realizacije Odluke o izradi strategije BiH za prevenciju i borbu protiv terorizma za period  2015. – 2020., koju je Vijeće ministara BiH usvojilo prije pet dana.

Izvor: Al Jazeera i agencije


Povezane

Više iz rubrike Balkan
POPULARNO