BiH spremna da predsjedava Vijećem Evrope

Predsjedavanje BiH je spremno i ono će početi 19. maja, poručio je Crnadak (Anadolija)

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak je nakon sastanka sa generalnim sekretarom Vijeća Evrope Thorbjornom Jaglandom, kazao kako je sve spremno da BiH počne sa predsjedavanjem Vijećem Evrope 19. maja, javlja Anadolija.

“Meni je izuzetno drago što mi nismo morali govoriti da su pripreme za predsjedavanje Savjetom Evrope od BiH bile dobre i uspješne, nego da smo to čuli od naših partnera i gospodina Jaglanda“, rekao je Crnadak.

 On je dodao da je  predsjedavanje BiH spremno i da će ono početi 19. maja.

“Mnogi smatraju da se radi možda o najznačajnijem međunarodnom događaju za BiH od rata“, kazao je on.

Kredibilni partner

Naglasio je da će predsjedavanje Vijećem Evrope dati šansu BiH da se pokaže kao kredibilan partner i da će joj pomoći na putu evropskih integracija.

“Ovo predsjedavanje će približiti cijelu evropsku perspektivu BiH svim nivoima vlasti, i ljudima u Republici Srpskoj i u Federaciji. Danas smo razgovarali i o našim prioritetima. Izabrali smo vrlo aktuelne prioritete. Ponosni smo što smo među svoje prioritete stavili Konvenciju o sprečavanju nasilja u porodici, nasilja nad ženama. Također smo među prioritete stavili i pitanje kulture, i vrlo nam je važno da je tu i pitanje mladih”, istakao je Crnadak.

Jagland je kazao kako je predsjedavanje Vijećem Evrope vrlo značajan momenat za BiH.

“Drago nam je da smo u posjeti BiH u trenutku kada se lansira predsjedavanje BiH Vijećem Evrope. To je nešto što je vrlo značajno za Vijeće Evrope, ali i nešto što je, nadamo se, posebno značajno i korisno i za BiH. Ovom prilikom želim da uputim saučešće i suosjećanje u pogledu događaja koji su se desili u RS-u”, rekao je generalni sekretar Vijeća Evrope.

Dodao je kako je predsjedavanje Vijećem Evrope značajno za pokretanje reformi u BiH, uključujući i reforme Ustava.

“Cijenimo sve napore koje je BiH poduzela u okviru priprema za predsjedavanje Vijećem Evrope i raduje nas što vidimo da se u prioritiet uključuju i pitanja nasilja nad ženama, nasilja u porodici, posebno je značajno pitanje mladih i pitanja vezana za kulturu. Ovo će biti prilika da se radi na opsežnim reformama koje su značajne. Tu se podrazumijevaju određene institucionalne reforme koje su vezane za borbu protiv pranja novca, korupcije, međunarodnog prekograničnog kriminala i reforme vezane za Ustav”, kazao je Jagland.

Slučaj Sejdić-Finci

Odgovarajući na pitanje novinara, bh. ministar vanjskih poslova Igor Crnadak je rekao kako neprovođenje presude Evropskog suda za ljudska prava u predmetu Sejdić-Finci neće biti prepreka da BiH predsjedava Vijećem Evrope.

“Danas smo spomenuli pitanje implementacije presude Sejdić-Finci. Ja sam prenio naš stav koji glasi da se diskriminacija iz našeg Ustava mora izbrisati. Nedopustivo je da neko ko ne pripada jednom od tri konstitutivna naroda ne može da bude kandidat za bilo šta, a kamoli za Predsjedništvo BiH“, istakao je Crnadak.

Zaključio je da je obaveza implementacije ove presude samo privremeno sklonjena u stranu, a ne za stalno, i da je sastavni dio ovog novog evropskog pristupa koji pomaže da se BiH fokusira na ekonomske i socijalne reforme, i da će to pitanje kasnije biti vraćeno na dnevni red.

Izvor: Agencije


Povezane

BiH je dat rok da do 30. maja usvoji zakon o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma u skladu sa međunarodnim standardima.

Published On 05 Apr 2014

Parlamentarna skupština Vijeća Evrope (VE) usvojila je u utorak na zasjedanju u Strazburu velikom većinom Rezoluciju o funkcioniranju demokratskih institucija u Bosni i Hercegovini. Kako je iz Strazbura izvijestila reporterka Al Jazeere Dalija Hasanbegović, tri osnovna problema identificirana u rezoluciji su neformiranje vlasti na državnom nivou, neprovođenje presude Evropskog suda za ljudska prava u slučaju […]

Published On 24 Jan 2012
Više iz rubrike Balkan
POPULARNO